ÅSIKT

Boken du inte skulle fått läsa

Milo Yiannopoulos stoppade självbiografi har offentliggjorts

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: DREW ANGERER / AFP GETTY IMAGES
Förlaget Simon & Schuster har lämnat manuset till Milo Yiannopoulos bok till rätten för att visa vilka problem det hade.

avMartin Aagård

KULTUR

I juli stämde den amerikanske mästerprovokatören Milo Yiannopoulos förlaget Simon & Schuster på 10 miljoner dollar för att de stoppat hans självbiografi Dangerous.

Yiannopoulos, vars extrema åsikter snabbt gjort honom till Trump-högerns stora stjärna hade till slut gått över en gräns då han i en podcast argumenterat för sex mellan äldre män och unga tonårspojkar. Det konservativa etablissemang som älskat hans attacker mot homosexuella, svarta, feminister och socialister slog plötsligt bakut.

Tack vare rättegången har nu hela bokmanuset blivit offentligt, med strykningar, redaktörskommentarer och allt. Och det är en veritabel läsfest för den som gillar lakoniska elakheter.

”Helt osammanhängande”

”Sarkasm och sexskämt står i vägen för din poäng här. RADERA”

”Om du ska argumentera för att homosexuella ska tillbaka i garderoben och gifta sig bara för att skaffa barn behöver du uppvisa betydligt mycket mer intellektuell stringens än du gör här”

”Använd INTE lesbisk som ett skällsord!”

”Det finns starkare argument mot feminister än att de är fula, saknar sex och har katter”


Visst är det stor komik. Men i grunden handlar redaktörens arbete om att förvandla Yiannopoulos homofoba och rasistiska åsikter till säljbar politik. Förläggaren skriver att Milo måste omformulera sina elakheter till ett försvar för det fria ordet. Vilket varit alt-högerns viktigaste pr-trick.

Även om Yiannopoulos numera är en marginaliserad figur kan det vara värt att fortsätta ägna honom uppmärksamhet. Dagen före julafton bjöds han in av Ungerns regering för att tala om ”Hoten mot västvärlden” på konferensen ”The future of Europe” som arrangeras av Visegrádgruppen – en sammanslutning av Europas mest konservativa länder: Polen, Ungern, Slovakien och Tjeckien.

Dialogen mellan Trumps intelligentia och Europas extremhöger kommer att fortsätta prägla det politiska samtalet under 2018.

ARTIKELN HANDLAR OM