Neo – en tickande konservativ bomb

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

”Mohammed” är inte alls det vanligaste namnet på nyfödda i Malmö

I en artikel i Jerusalem Post nyligen drog högerdebattören Paulina Neuding fram en uppgift som länge valsat runt på de sverigedemokratiska bloggarna. Den handlar om att det vanligaste förnamnet bland nyfödda pojkar i Malmö år 2004 var Mohammed. Hon använde detta som en varningssignal för en förrädiskt tickande demografisk bomb.

Neuding är chefredaktör för det förment liberala magasinet Neo men undersökande journalistik är verkligen inte hennes grej. Det var väl därför som hon inte tittade i färskare statistik.

Och tiderna förändras.

Enligt SCB:s uppgifter var nämligen Elias det vanligaste pojknamnet i Malmö år 2011, ett fint och traditionellt judiskt namn. År 2010 var det ett nykonservativt kunganamn, Oscar, som ledde namnligan i den stad som Neuding ofta svartmålar inför en internationell publik.

SCB:s siffror för hela riket är för övrigt intressanta. Av dem framgår att Neo (!) förra året kom på 58:e plats som namn på nyfödda gossar mot platssiffran 66 för Mohammed. Om detta ska tolkas som en tickande neokonservativ bomb återstår att se.

Torsten Kälvemark

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.