Kultur

Även Robyn har fått 100 000 i kulturstöd

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

DEBATT Kulturborgarrådet svarar på kritiken mot att världsartister får kulturpengar: ”Ungdomskultur är kultur”

ROBYN har också fått ta del av Stockholm stads kulturpengar. Bilden: Robyn och Skrillex på amerikanska Grammisgalan i Los Angeles i februari.
ROBYN har också fått ta del av Stockholm stads kulturpengar. Bilden: Robyn och Skrillex på amerikanska Grammisgalan i Los Angeles i februari.
Får stödpengar Swedish house mafia har fått 100 000 i kulturstöd från Stockholm stad. Bilden: Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso på The Masquerade Motel i Miami, 2011.

Måste kulturlivet vara beroende av bidrag?

Nej.

Det finns de som bevisar motsatsen. Swedish House Mafia och en räcka unga DJ:s som följt i deras spår bevisar motsatsen. Kanske är det inte fint nog för Aftonbladet. Ju flera kulturarbetare som kan försörja sig på eget arbete desto bättre är det.

Johannes Klenell ondgör sig i Aftonbladet (27 juni) över att Swedish House Mafia har tilldelas ett av Stockholms stads hederspriser. ”Kulturpriser bör gå till att skapa mångfald och ett långsiktigt kulturutbud som gör Stockholm till en kulturstad”, dånar han och ifrågasätter om inte medlemmarna i Swedish House Mafia tjänar tillräckligt med egna pengar?

Tyvärr lyckas inte Klenell skilja på hederspris pris å ena sidan och kulturstöd å den andra.

Lyckligtvis så är inte syftet med de fem hederspriserna som årligen delas ut att skapa ”mångfald och ett långsiktigt kulturstöd”. Det skulle sannolikt inte leda till mycket kultur i vår stad. Nej, för dessa kulturpolitiska mål har vi ett omfattande kulturstöd som ska ge möjligheter för Stockholms kulturliv att växa och nå flera. Av just den anledningen har vi, sedan jag blev kulturborgarråd 2006, ökat anslagen till fria teatrar, dansscener, konstscener och så vidare med över 46 miljoner. Det är möjligt att göra både och.

Stadens hederspriser ska gå till dem som gjort en välgärning för Stockholm och inte vara någon finansiering av kulturarbetare som Klenell verkar tro. Av samma skäl tilldelades Robyn ett av stadens hederspriser 2009. Varför Klenell inte höjde rösten den gången, givet hans syn att hederspriserna ska vara ett försörjningsstöd till kulturarbetare som lever på marginalen snarare än en utmärkelse för ett värdefullt arbete, är för mig något oklart.

Hederspriserna ska enligt statuterna fördelas mellan en bildkonstnär, en tonsättare, en författare samt företrädare för två övriga konstområden, varav en ska vara scenkonstnär.

Swedish House Mafia har med sin musik, sitt komponerande till andra artister och med sina livespelningar på världens klubbarenor placerat en del av Stockholms kulturliv på världskartan. De är väl förtjänta av denna hedersutmärkelse och om detta rådde det fullständig samsyn kring när beslutet togs i såväl kulturnämnd som kommunstyrelse. Tro det eller ej men även ungdomskultur är kultur!

Madeleine Sjöstedt (FP)

Kultur och fastighetsborgarråd

.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!