ÅSIKT

”Glöm inte att checka in ditt åsiktsbagage när du reser”

Mattias Svensson: Förslaget om inreseförbud för hatpredikanter hotar yttrandefriheten

Foto: Tommy Mardell
Socialdemokraterna föreslår ett inreseförbud för hatpredikanter och andra extremister.
KULTUR

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

När jag såg nyheten tyckte jag att det var ironiskt. Brittiska Metro (25/3) rapporterade om en kanadensisk högerextrem aktivist som fått livstids inreseförbud till Storbritannien efter att ha delat ut flygblad i regnbågsfärger om att ”Allah är bög” i Luton.

Och jo, visst är det lite komiskt att invandringskritiker fastnar i gränskontroller, lite som när porrkritiska feministers böcker fastnat i tullen för att vara obscena. Men skrattet fastnar i halsen.

Att påstå att en religiös fantasifigur har en viss sexuell läggning anses alltså så provocerande att det är olagligt i ett demokratiskt västland. Det är dessutom landets antiterrorlagar som åberopats för det drakoniska reseförbudet.

Kanadensiska Lauren Southern är inte helt självklar att placera i det högerextrema facket. Hon har förvisso samlat in pengar för att kunna finnas med på ett fartyg som skulle sabotera livräddningsinsatser för migranter på Medelhavet, men hävdar att inga pengar gick till kampanjen utan till att bevaka den som journalist. Det är inte heller för denna aktion hon fått reseförbud.

I övrigt är hon primärt en aktivist mot politisk korrekthet. Southern har ifrågasatt feministiska påståenden om att västvärlden har en utbredd våldtäktskultur, hävdat att det bara finns två kön, protesterat mot att en bekant blivit avstängd från Facebook för att ha argumenterat för att Donald Trump är anti-ISIS och inte mot muslimer, och för detta själv blivit avstängd.

Hon är i detta en Lars Vilks eller Elisabeth Ohlson Wallin, låt vara med journalistiska snarare än konstnärliga ambitioner och en annan politisk agenda. Med andra ord: en kontroversiell provokatör av precis det slag yttrandefriheten finns till för att skydda.

När lagar mot hat och terror används också mot en sådan person är det en indikation på hur vidsträckta de har blivit. Och godtyckliga. Ingen tror väl att Jonas Gardell skulle få inreseförbud i ett västland för att ha skrivit böcker om att Gud är lesbisk.

Ihop med den alltmer intima personkontrollen har alltfler västländer fått en avancerad åsiktskontroll vid gränsen. ”Glöm inte att checka in ditt åsiktsbagage när du reser. För allas säkerhet. Det är förbjudet att ha med stötande, olämpliga eller omoraliska åsikter när du reser.”

Precis som personkontrollen har den gått relativt obemärkt förbi eftersom de flesta som fastnat i den varit av annat än västlig härkomst. Antiterrorlagarna är primärt riktade mot muslimska så kallade hatpredikanter, inte sällan öppna anhängare av terroristorganisationer som IS och al-Qaida.

Även här finns anledning till ifrågasättande. Dels av principiella skäl. Mot terrorrekrytering och uppvigling finns det redan lagar, men ska verkligen åsikten att sympatisera mer terrorister vara förbjuden? Dels av praktiska, det borde vara lättare att spana på riktiga terrorister om argumentation och rekrytering sker offentligt.

Inget av detta hindrar svenska partistrateger från att nu vilja införa samma lagar också här. Socialdemokraterna lanserade idag (27/3) förslag om inreseförbud mot ”hatpredikanter”, och Morgan Johansson förtydligar att lagen också kan användas mot ”extremhöger”.

Moderaterna tycker att samma lag redan borde ha införts. I en svensk valrörelse som blivit en tävlan i vem som kan lansera flest förbud på kortast tid är det risk att förslaget bara blir ett i högen. Det vore att underskatta frågans allvar som ett långtgående hot mot yttrande- och rörelsefrihet.

ARTIKELN HANDLAR OM