Mejla

Åsa Linderborg

Allt handlar om en ledamot – som vägrar flytta på sig

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

En efter en hoppar av Svenska Akademien och allt handlar om en ledamot som vägrar flytta på sig: Katarina Frostenson. Invald 1992 på stol nummer 18 och med djupt kända kontakter med ”Kulturprofilen” och dennes verksamhet som svärtat ner Svenska Akademien. Hon låter hellre Akademien gå under, än själv avgår. 

Den psykologin är bortom allt som går att begripa. Likaså hur hon kan utsätta sina vänner i Akademin för denna utpressningssituation. 

Vid en hemlig omröstning tidigare i år beslutade en djupt splittrad skara ledamöter att Katarina Frostenson skulle få sitta kvar. De tre som i skrivande stund hoppat av – Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund – var av en annan åsikt. Samt några ledamöter till, enligt TT.

Allt tyder på, att det här var ett beslut som inte heller gick Sara Danius väg. 


Peter Englunds utträdesbrev är skrivet med en återhållsam ilska över att Sara Danius försök att städa upp och reda ut de problem som Akademin hamnat i, omöjliggjordes av vissa ledamöter. När den ständiga sekreterarens närmaste förvinner, är det svårt att förstå hur hon ska kunna sitta kvar. Oavsett hur hon väljer att göra, räcker det med att två ledamöter till lämnar bordet för att de inte ska vara beslutsmässiga. 

Det är i det här läget som Svenska Akademin kan ha nytta av sin beskyddare, Carl XVI Gustav. Han är inte känd som någon större litteraturexpert, men han kan en hel del om militära strategier. Det här är din Akademi, Tjabo. Det är dags för omgruppering. 

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Av: 

Åsa Linderborg

Publisert:

LÄS VIDARE

Katarina Frostenson gick med på att lämna Svenska Akademien

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska Akademien

Klas Östergren

Peter Englund

Kjell Espmark

Sara Danius