ÅSIKT

"Samhället är allt mindre lämpligt för vår organism"

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

GÖRAN GREIDER chattade med läsarna om fetmaepidemin

Göran Greider säger: Hej, nu är jag på plats!

lasse säger: Hej Göran! Hördu, idag vet väl alla hur man ska leva för att inte bli fet. Då går det väl inte att skylla på kapitalet, eller samhället?

Göran Greider säger: Det är inte bara en fråga om privat livsstil. Marknaden överfaller oss, omringar oss, med frestelser. Ofta riktade till barn, som inte kan försvara sig. Därför måste man se det både som ett privatproblem och samhällsproblem.

Nina säger: Hur kan det komma sig att fetman i Sverige ökar trots att vi vet så mycket om orsakerna?

Göran Greider säger: Det är egentligen inte kunskaperna som fattas. Det är möjligheterna att omsätta dem i praktisk livsstil som fattas. Ett viktigt problem är att många har väldigt stressiga jobb där de inte ens har tid att gå och äta lunch i lugn och ro. Men det finns inga hemligheter här: att röra på sig mer och att äta rätt, det är det samhället ska uppmuntra.

Rustan säger: Hej Göran!

Det finns forskning som tyder på att stress är en bidragande faktor när det gäller övervikt och fetma. Stressade personer har svårt att hålla blodsockret, lättare att drabbas av diabetes. Stressade personer har mer hunger-känslor. En person som är överviktig och fet är mer stress-känslig. En ond cirkel. Övervikt och fetma har blivit ett växande problem ungefär i mitten av 70-talet i Sverige. Det fanns inga feta barn när jag växte upp på 60-talet. Vad tror du om dessa teorier?

Göran Greider säger: I hög grad stämmer de. Samhället idag är allt mindre lämpligt för vår organism.

Sia säger: Rökning, fetma och dåliga tänder; klassfrågor. Tobaksskatten höjs och tandvårdsreform genomförs. Är det inte dags att subventionera bra mat och straffskatta fet mat?

Göran Greider säger: Helt rätt tänkt. Staten måste våga!

Lollo säger: Finns det något land i världen som har några fiffiga lagar eller skatter på det här området?

Göran Greider säger: I New York har det lagstiftats mot användning av s k transfetter i restaurangernas matlagning. Men i övrigt råder fantasilöshet hos lagstiftarna.

Funker242 säger: Hej Göran, jag har med intresse följt din strävan efter att beskatta onyttig mat. Problemet som jag ser det är att det som är onyttigt för dig inte är onyttigt för mig. Jag själv lider utav svårinställd Diabetes typ 1 samt att jag tränar oerhört mycket kondition (gillar att cykla). Du vill höja skatt på läsk eftersom du anser det onyttigt. För mig som har problem med att hålla blodsockret på en normal nivå utan dippar och bränner mycket när jag tränar måste dricka mycket söt läsk och liknande för att må bra. Nu skall du beskatta det här? Varför då?

Göran Greider säger: Därför att fler ändå vinner på en beskattning av läsken.

J säger: Tror du att det skulle hjälpa med mer hushållskunskap i skola eller bildningsförbund, så att man tidigt lär sig laga och handla bra och billig(are) mat?

Göran Greider säger: Ja, definitivt.

Mona säger: De rika är smala och de fattiga är feta - det handlar mycket om kropp i vårt samhälle och tid. Har det alltid gjort det eller är det något som är typiskt för oss?

Göran Greider säger: Nej, kropp och status har på olika sätt alltid varit sammanlänkade. Förr i tiden var rondör snarast ett statustecken.

kim säger: Vad ska göras åt McDonald's och andra hamburgerkedjors inflytande på föräldrar och barn?

Göran Greider säger: Ett: mer antiimperialism. Två: uppfostra McDonalds till att använda mindre fett. Tre: vi ska lära oss att hitta bättre snabbmat, inte minst japansk.

Ganesh säger: Enn Kokk sade en gång att Göran Persson verkar vara mer intresserad av efterrätten än arbetsrätten. Jag tror att din enorma fokus på klasser är totalfel. Skall staten vara lösningen på allt hela tiden? Tycker inte du att människor skall ha något eget ansvar alls själva för motion eller kostråd?

Göran Greider säger: Jo, vi har ett eget ansvar. Men för att kunna ta det ansvaret är det bra om staten ger oss bättre möjligheter till det. Idag tror jag att människor skuldbeläggs av alla bantningstips, och att vi avkrävs för mycket personligt ansvarstagande.

Martin säger: Hej Göran

Jag skulle säga att den sk "fetmaepidemin" är föräldrarnas fel. För mycket okunskap om vad kroppen behöver och framförallt mängden mat som vi stoppar i oss. Kommentar tack.

Göran Greider säger: Även föräldrar är fast i traditioner och lever under trycket från en galopperande livsmedelsindustri. Uppror, uppror, uppror!

Annli säger: Borde man göra om lagarna som styr den reklam som görs t ex för snabbmat? Jag tänker på de restriktioner som finns för sprit- och cigarettreklam.

Göran Greider säger: Ja, jag önskar det. Men det måste då tyvärr delvis ske på EU-nivå, TV3 sänder exempelvis från London.

Ganesh säger: Aftonbladet har ju hysteriska bantningstips tycker du då att det är politiskt korrekt att chatta hos denna tidning som driver på denna hysteri?

Göran Greider säger: Ja, så länge som cyberrymden upplåts också för kritiker. Jag måste befinna mig vid fronten.

säger: ”Ät mindre och spring mer” – är ju en grov förenkling av människans metabolism som är roten till att befolkningen blir fet. Tror du inte det är många som månar om att vi ska sitta fast i detta överviktselände? Livsmedels-, läkemedelstillverkare, tandläkare etc?

Göran Greider säger: Du har till stor del rätt. Dock inte om tandläkarna som ändå har en läkaretik att följa. Den amerikanska sockerintustrin är till exempel helt otrolig.

mike säger: Du vill att staten ska dadda folk från vaggan till graven - mer skatter, mer tvång, mer förbud. Du hyser ingen större tilltro till människor eller hur?

Göran Greider säger: Jo, människor bestämmer via demokratiska val vad staten ska göra. Där fick du!

simon säger: Vad är ditt tips till föräldrar som har överviktiga barn?

Göran Greider säger: De enkla tipsen är: om barnen har svåra problem, dra er inte för att tala med en läkare. Om problemen är mindre, försök för det första föregå med gott exempel. För det andra, se till att göra det roligt för ungarna att vara ute på olika saker.

Göran Greider säger: Tack för inläggen! Det var kul att svara på alla frågor.