Mc-gäng följer Jesus

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Mc-klubben Christian Crusaders Ministry har Kristus som ledstjärna och vill värna traditionella moraliska värderingar.
Foto: Magnus Westerborn
Mc-klubben Christian Crusaders Ministry har Kristus som ledstjärna och vill värna traditionella moraliska värderingar.

Jesus och kristendomen är inget man automatiskt förknippar med ett mc-gäng, snarare motsatt potentat. Men i USA, där man kan hitta det mesta, finns Christian Crusaders Ministry, en stor mc-klubb med Kristus som ledstjärna. Man har en hierarkisk uppbyggnad och vill värna traditionella amerikanska värderingar mot vad man menar är tidens moraliska upplösning. Som den numera avlidne ledaren Preacher Mike uttryckte saken: ”på den här (mc:n) har jag lastat allt från knark till vapen, nu lastar jag biblar.”

För ett par år sedan gjorde fotografen Magnus Westerborn, som släpptes in i denna mycket slutna krets, en bok om Christian Crusaders, Bikeriders for Jesus, och nu visas en stor fotoutställning med samma namn på Dalslands konstmuseum i Upperud. Det är fantastiska bilder av en subkultur i samhällets marginal, där mycket är sig likt från andra bikergrupper: tatueringar, aversion mot rakhyvlar, kroppar som verkar uppfödda på junkfood. Skillnaden är att här kan neonkors spegla sig i bensintankarna och Jesus finns med i allt, från dekaler på skinnjackorna till en Jesusbild på tändningsnyckeln.

Varje år i augusti samlas Christian Crusaders och andra bikers till en träff i Sturgis, North Dakota. Då växer småstads­hålan från 2 000 personer­ till 300 000–400 000. Man kan gissa att det låter ända upp till himlen.

Gunder Andersson

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.