ÅSIKT

1996: Steve Sem-Sandberg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Joachim Lundgren
Steve Sem-Sandberg.
KULTUR

Steve Sem-Sandberg föddes 16 augusti 1958 i Oslo och är författare, kritiker och redaktör på Svenska Dagbladets kulturredaktion. Theres, Allt förgängligt är bara en bild och Ravensbrück är romaner som kan läsas fristående, men som bildar en trilogi utifrån tre kvinnoöden: Ulrike Meinhof, Lou Andreas-Salomé och Milena Jesenská.

Steve Sem-Sandberg har erhållit Aftonbladets litteraturpris 1996 och, som förste pristagare någonsin, Sorescupriset 2007. Han har också översatt böcker av bland andra John Berger och Jon Fosse.

Ur motiveringen till Aftonbladets litteraturpris:

"Redan med sin första roman tog Steve Sem-Sandberg andan ur sina läsare. Den 510 sidor tjocka romanen De ansiktslösa (1987) var en hallucinatoriskt och minutiöst realistisk samtidsskildring där han på ett övertygande sätt frilade de moraliska och existensiella frågorna kring skuld och försoning.

I de två efterföljande böckerna, I en annan del av staden (1990) och Den kluvna spegeln (1991) utvecklade Sem sandberg sin essäistiska – och journalistiska – talang då han på ett ofta briljant sätt förflyttar sig mellan traditionen och det dagsaktuella.

I sin senaste bok, Theres, som är en dokumentärroman kring Ulrike Meinhof, frammanar Sem-Sandberg den klaustrofobiska atmosfär, och de politiska omständiheter som leder fram till hennes död. Theres är ett kraftprov; här tas hela Sem-Sandbergs stilistiska register i anspråk, här samverkar essäistik, reportage och romankonst för att resultera i ett verk av ovanligt hög konstnärlig halt."

Bibliografi i urval: Sländornas värld, Sökare i dödsskuggan, Menageriet, Carina: en kärleksroman, De ansiktslösa, I en annan del av staden, Den kluvna spegeln, En lektion i pardans, Theres, Allt förgängligt är bara en bild, Ravensbrück, Härifrån till Allmänningen

Priser: Doblougska priset, Sorescupriset.