Kultur

Katapultpriset till ung poet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Agnes Gerner prisas för Skall

Agnes Gerner (född 1984).
Agnes Gerner (född 1984).

Poeten Agnes Gerner får årets Katapultpris för diktsamlingen ”Skall”, enligt Författarförbundet 2014 års bästa skönlitterära debut.

– Själva skrivandet är så otroligt ensamt, man sitter i sin källare och försöker tro på sin text, det är fantastiskt att se att den kan betyda något för andra, säger hon.

Diktsamlingen handlar om en förlust men också om det liv som blir resultatet av den, om att ”kräva ett liv som väger upp för döden”. Titeln syftar både på verbet, framåtrörelsen, men också på djurets läte. Djuren har en central roll i dikterna där den vanligtvis så skarpa gränsen mellan människa och djur sätt ur spel.

För Agnes Gerner, född 1984 och till vardags bibliotekarie på Kungliga biblioteket i Stockholm, kunde priset inte ha kommit lägligare. Hon arbetar just nu på sin andra diktsamling och är inne i ”ett kritiskt skede”, berättar hon. Men hon lyfter samtidigt blicken och gläds åt att Författarförbundet riktar strålkastarljuset mot just poesin.

– För mig är poesi den mest omedelbara uttrycksform en. Jag hoppas att fler kunde få upp ögonen för den, och inte vara så skrämda.

Katapultpriset är i år på 40 000 kronor.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!