Centern privatspanar på Stockholms kulturliv

Claes Wahlin: Bibliotek och kvalitetsteater klarar sig inte utan offentligt stöd

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo, Centern, vill dra in privata finansierar till Kulturhuset stadsteatern.
Kulturborgarrådet Jonas Naddebo, Centern, vill dra in privata finansierar till Kulturhuset stadsteatern.

DEBATT/KULTURPOLITIK Hur många kommer att slåss om att sponsra Kretsteatern i Vällingby? Kommer Stockholms stadsteater tvingas tacka nej till alla kulturmecenater som vill konkurrera om att ha sin logga på Kulturhuset vid Sergels torg? Och stadsdelsbiblioteken, ja, man kan ju undra varför inga privata aktörer (som det heter) ännu inte grundat en rad sådana institutioner. Kanske vinstvarningar redan innan man (som det heter) startat upp.


Jonas Naddebo (C) det nya kulturborgarrådet i Stockholm, tvekar inte när han säger sig vilja pröva att dra in privata finansiärer till stadsteatern och försöka sälja ut stadsdelsbiblioteken.

Låt mig stillsamt informera om att det finns ingen teater med konstnärlig verkshöjd, jag upprepar, ingen, som klarat sig eller klarar sig utan offentligt stöd. Benny Fredriksson visste att ta in på gungorna vad han förlorade på karusellerna. Likväl klarade sig stadsteatern inte utan det offentliga stödet. Läs och lär, Naddebom.

Men läsning är en syssla på nedgång, inte bara bland politiker. Bibliotek hör till det slags institutioner som det tar lång tid att bygga upp och kort tid att montera ned.


Vad exakt är det Naddebo tror att en ”privat aktör” kan göra som inte kommunen kan? Ska det gå med vinst, så inte handlar det om att låta utrymme upptas av väldigt gamla böcker, eller att ägna sig åt det väsentliga: låna ut böcker som kontinuerligt köps in.

Nej, läs på, Naddebo, och inse att Stockholms skattebetalande medborgare vill se teater av klass och låna böcker gratis.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.