Minsta faktasplitter väckte hans förundran

Ulf Nilsson tog sig an sorg, död och andra livsfarligheter med klar blick

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Barnboksförfattaren Ulf Nilsson har avlidit, 73 år gammal.
Barnboksförfattaren Ulf Nilsson har avlidit, 73 år gammal.

Vänlig, lång och intresserad av allt. Så minns jag författaren Ulf Nilsson, född 1948 i Helsingborg och död i Stockholm den 22 september.

Bilar, geologi, djur, hemelektronik, aktier, universum, Bibeln. Allt väckte förundran hos Ulf Nilsson, och av minsta lilla faktasplitter kunde det bli en berättelse, en kapitelbok eller varför inte en liten snutt i Pixi-format. En avundsvärd egenskap!


Långt över hundra böcker blev det till slut i detta inspirerande och rika kunskapsprojekt som också råkar tillhöra det främsta landet frambringat inom barn- och ungdomslitteraturen.

Själv stötte jag först på Nilsson bland de gröna ryggarna i B. Wahlströms serie med ungdomsböcker, i Hondagänget från 1977. Redan här lyckades han få mig att inse att litteraturen kan vara en utmärkt förevändning för den som vill ge sig hän åt sitt hjärtas innersta önskningar. I det här fallet handlade det då om lätta motorcyklar.


Konkretion. Det är ett ord som kommer farande när jag tänker på Ulf Nilssons böcker. Här dricker fullgubbarna sällan bara sprit, utan måhända Rosita (mest alkohol för pengarna), som i Ensam bland rävar, den första boken om privatspanaren Johnny, 11. Sådana detaljer ger grepp och vridmoment åt en berättelse, och ingen visste detta bättre än Ulf Nilsson.

Som förälder har jag haft förmånen att få läsa det mesta som Nilsson skrev för den yngre läsekretsen, som Lilla syster kanin, Alla små döda djur eller Adjö, herr Muffin, Augustprisvinnaren från 2002. Pärlor i världsklass alla tre, och med det gemensamt att de med en sådan klar blick tar sig an sorg, död och andra livsfarligheter.


Som så ofta hos Nilsson bärs berättelserna ändå av en säregen förtröstan. I Lilla syster kanin smygs till exempel receptet på gräddstuvade morötter med persilja in i historien, bara så där.

Och nu vet ni vad ni ska äta till middag i kväll.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN