Kultur

Podden från San Quentin-fängelsets insida

I ”Ear hustle” varvas samtal om klass och ras med de om skuld och ånger

Av: 

Patrik Syk

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Det är fascinerande hur tjock en vägg kan vara. Och då inte bara fysiskt. För den som sitter i fängelse kan den te sig rent av oändlig.

I podden Ear Hustle från Radiotopia tas vi med till insidan av väggen, och får höra de fängslades historia om livet bakom murar, galler och taggtråd.

Idén till podden föddes 2016 när konstnären Nigel Poor gjorde volontärarbete på ökända San Quentin-fängelset strax norr om San Fransisco. Där lärde han känna Earlonne Woods och Antwan Williams, som båda avtjänande långa fängelsestraff för rån. Trion började, med hjälp av lånad utrustning på fängelset, spela in. Poor och Woods framför mikrofonerna och med Williams, som hade bakgrund inom ljudproduktion, som producent. Samtalen om livet på insidan skickades sedan till Radiotopias öppna jakt på ny talang och blev ett av de totalt 1537 bidragen som juryn valde ut.

Inga ämnen är tabu och Poors svala journalistiska objektivitet är en perfekt resonansyta till de han samtalar med

Med åren har den vuxit närmast en institution i den amerikanska podcastfloran. Den har redan nominerats till både Peabody och Pulizerpriset och i dagarna gavs en bokversion av podden ut av anrika förlaget Crown Publishing. Med tanke på hur allt började känns det nästan svindlande.

Det har publicerats fem säsonger av podden och Woods har hunnit avtjäna sitt straff. Med tiden har formatet också vuxit till berättelser från fler nuvarande eller före detta fångar som berättar om sitt liv. Om sin vardag. Om sorg, skam och glädjen när friheten äntligen kommer åter. Inga ämnen är tabu och Poors svala journalistiska objektivitet är en perfekt resonansyta till de han samtalar med. Varken förlåtande eller dömande. Samtal om klass och ras varvas med skuld och ånger.

Tack vare de ärliga samtalen i Ear Hustle har tjocka väggar för vissa gjorts papperstunna. Och för skaparna själva har det hela tiden varit syftet. Att riva de fördomar som fortsätter döma de redan dömda.

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Jag får lätt panik av ”The daily Messiah”

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Podd

Kriminalvården