Kultur

Jodå, Thunberg använder sig av vänsterretorik

Victor Pressfeldt missförstår journalistikens roll

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Erika Bjerström.
Erika Bjerström.

KULTUR

Victor Pressfeldt tycker att jag missbrukar min plattform som klimatkorrespondent innan jag ens tillträtt, det gör jag den 22 januari.

Men i min nuvarande roll som SVT:s utrikeskommentator ingår att kommentera och analysera. Jag fick uppdraget att sammanfatta klimatåret 2019. Min nyårsanalys gick ut på att 27 år av FN:s globala klimatförhandlingar varit ett misslyckande eftersom de globala utsläppen under samma tid ökat med 60 procent.


I slutet av texten beskriver jag hur en idé med regionala klimatklubbar allt oftare nämns som en väg framåt om FN:s klimatförhandlingar skulle paralyseras av att enstaka länder blockerar gemensamma skärpta åtaganden. Dessa klimatklubbar skulle bestå av länder som vill gå snabbare fram i att bli koldioxidneutrala till 2050. De skulle också med handelssanktioner kunna straffa länder som inte vill sänka sina utsläpp, som USA och Brasilien. Jag redovisar det som en intressant idé, där upphovsmannen råkar vara ekonomipristagare 2018 till Nobels minne, William Nordhaus. Han ligger förvisso bakom andra, kontroversiella idéer som SVT granskat i andra sammanhang.

Att nämna en forskares idé betyder inte att jag som journalist ”driver” idén, i detta fall om klimatklubbar, eller ens förespråkar den.

Då har Victor Pressfeldt helt missförstått journalistikens roll.

Vad gäller Greta Thunberg handlade min analys att hon blivit mer politisk och använder sig av en vänsterretorik. Mina exempel härrör inte från hur hon citerar forskningen utan hur hon till exempel anser att klimatkrisen kan skyllas på ”koloniala, patriarkala och rasistiska strukturer”. Hon dömer också enhälligt ut politikerna och näringslivet. Det är inga IPCC-forskningsrön utan en politisk analys från hennes sida. Återigen, jag värderar inte den utan noterar och problematiserar hennes förflyttning det senaste halvåret.


Erika Bjerström
SVT:s utrikeskommentator och tillträdande klimatkorrespondent.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Klimathotet

LÄS VIDARE

Erika Bjerström sprider nyliberal klimatpropaganda

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimathotet

Erika Bjerström

Greta Thunberg

William Nordhaus

Journalistik