Mejla

Tone Schunnesson

Elon Musk vill vara en skön miljardär

Han är en bad boy – men inte för att han röker gräs utan för att han exploaterar människors liv

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Elon Musk är inte bara en av världens rikaste män, i lördags gästade han även som programledare i ”Saturday night live”.
Elon Musk är inte bara en av världens rikaste män, i lördags gästade han även som programledare i ”Saturday night live”.

Techmiljardären och en av världens rikaste män Elon Musk var under lördagen programledare för amerikanska Saturday night live. Varje vecka är en kändis inbjuden som värd och förutom att hålla i öppningsmonologen ska hen bjuda på sig själv genom att delta i olika sketcher. 

Att Elon Musk blev tillfrågad betyder att han som profil i techindustrin även tagit klivet över till populärkulturen. Musk, som uppskattas ha egenkapital på över 155 miljarder dollar, växte upp i en välbärgad familj i Sydafrika och tjänade sina första riktigt stora pengar på tjänsten som senare blev PayPal. I början av 00-talet startade han rymdfartföretaget Spacex, han är kung över kryptovaluta och ansiktet utåt för eldrivna Tesla. 


Men Musk nöjer sig inte med att vara miljardär. Han vill vara en skön miljardär! Därför har han gjort sig ett namn genom memes, gymnasiefilosofiska tweets och för att ta syra med rapparen Azealia Banks. Dessutom hänger han med Kanye West, har gift sig med den 17 år yngre, alternativa popartisten Grimes och döpt deras gemensamma barn till X Æ A-12

2018 peakade Musk i ansträngd coolhet när han rökte gräs i Joe Rogans podcast vilket fick Teslaaktien att sjunka. I SNL fnissade han åt busstrecket, lycklig över att bygga vidare på sin excentriska persona där ett viralt ögonblick är värt mer än miljoner.

Förra året återvände Musk till Rogans podcast och beklagade sig över att miljardärer sågs som något dåligt. ”Possessions are kind of an attack factor,” proklamerade han och berättade att han därför bestämt sig att göra sig av med nästan alla sina ägodelar så att ingen skulle kunna kritisera honom.


Är Musk en bad boy är han det för att han exploaterar människors liv, inte för att han röker en fet. Man tjänar inte en miljard dollar, man tar dem, som Alexandria Ocasio- Cortez sa häromåret och syftade på alla de osynliga kroppar som utför arbetet och gör männen i Silicon Valley svindlande rika. Under hösten talade en arbetare inifrån en av Teslas fabriker om hur de under pandemin blivit pushade till rimlighetens gränser samtidigt som Musk är känd för att motarbeta facklig organisering. 

Det här utmanar dock inte den kulturella fixeringen vid Musk. Om det för länge sedan i en kultur far, far away var punk att säga ”Eat the rich” är den sydafrikanska miljardären beviset på att en uppstickare har förändrats. I ett av skämten under lördagens monolog påminde Musk om att SNL är livesänt och att han därför kunde säga vilken skandalös sak som helst. ”Typ att jag kör en Prius,” sa han och publiken skrattade. 

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.