Är Dylanmannen redo för ett proteinskifte?

Anna Andersson ser klimatkrisen i nyordslistan för 2016

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: tt

De flesta är överens om att 2016 har varit ett mörkt år. Det har varit terror, krig och flykt och dessutom politiska rörelser som med rädslan som styrmedel vill dela upp, spärra av och stänga ute. Och som tycks avsky den progressivitet som i så hög grad har skapat det moderna Sverige.
Då erbjuder Språktidningens nyordslista för det gångna året ändå viss tröst. Visst finns här både filterbubbla och trumpifiering men också kroppsaktivism, pappafeminist och ekodukt (”bro som håller ihop ekosystem på ömse sidor om en väg och gör det möjligt för vilda djur att passera”). Språket visar att vi trots allt fortsätter bryta normer och göra samhället mer inkluderande.

Den språkliga krismedvetenhet som finns tycks framför allt gälla klimatfrågan. Matsvinnsbutik, lånegarderob, proteinskifte (”byta ut kött mot proteinkällor som har mindre påverkan på klimatet”) och växtmjölk tyder alla på en insikt om att en omställning behövs. Att preppare (”person som förbereder sig för att kunna överleva en samhällskatastrof”) också finns med tyder på att en del tar saken på stort allvar.
Alla ord på listan kommer förstås inte att överleva – 2013 års torggängare, någon? På årets lista undrar jag om Dylanmannen kommer att vara med oss om tre år. Han måste väl ändå ha peakat i år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM