ÅSIKT

Det liknar en statskupp

Terror som lönar sig i Spanien

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Johannes Cleris
Gatufest när Katalonien röstade om självständighet.
KULTUR

Den spanska högerregeringen, i samarbete med socialisterna, förbereder maktövertagande av Katalonien. I planerna ingår ingripande mot medier och fängslande av folkligt valda politiker. Centralregeringen ska på fredag stänga den katalanska administrationens servrar, stänga av all regional information, stoppa alla telefonsamtal, till och med blockera betalning av vägtullar. Ett recept på hur en statskupp genomförs.

– Det går inte att förhandla med lagbrytare och Katalonien har begått övergrepp mot grundlagen, säger premiärminister Mariano Rajoy och EU-ledare instämmer.

Den principen gällde inte för de baskiska terroristerna ETA.

På 80-talet förhandlade Felipe González med dem och något decennium senare diskuterade hans efterträdare, NyFranco-ideologen José Maria Aznar med ”La banda”, beteckningen på den baskiska våldsorganisationen.

2006 fördes mycket avancerade överläggningar mellan ETA och José Luis Zapateros socialistiska regering. Det spanska parlamentet godkände. Parterna möttes i Schweiz och i Norge. Katolska kyrkan var rådgivare, FN direkt inblandat och EU-parlamentets majoritet uttalade sitt stöd för förhandlingar mellan Spanien och ETA.

Ärendet betraktades inte den gången som en intern spansk angelägenhet.

Den katalanska självständighetsrörelsen är bred, har stort folkligt stöd och använder helt fredliga metoder. Sådana krafter varnar Spaniens regering och EU för. Militärapparaten sätts i beredskap.

ETA var en liten terroriströrelse som mördade runt ettusen personer. De dög som samarbetspartner till Spanien och EU.

Och så får vi ständigt höra att våld och terror aldrig lönar sig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katalonien

ETA

EU

Spanien