Kultur

Svenskar utmanas om invandrare i dansk radio

Av: 

Malin Krutmeijer

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Ska ”hjälpa svenskarna” att tala ur sina politiskt korrekta skägg

Danmarks och Sveriges intellektuella har varit på kollisionskurs ett tag över de två ländernas skilda debattklimat. Det hela tog fart när Lena Sundström 2009 läste lusen av den danska främlingsfientligheten i Världens lyckligaste folk. 2011 svarade den danske historikern och debattören Mikael Jalving med boken Absolut Sverige, med den talande originalunder­titeln ”en resa i tystnadens rike”.

Jalving har också i något slags rabiat yttrandefrihets namn föreläst hos Nationaldemokraterna och Tryckfrihetssällskapet.

Nu rapporterar Journalisten att Jalving får ett eget radioprogram i danska public service-kanalen Radio24syv. Missionen är att ”hjälpa svenskarna” att tala ur sina politiskt korrekta skägg. Jalving hoppas på telefonsamtal från svenskar som annars bara vågar säga sitt hjärtas mening på nätet, under pseudonymer och ”påverkan av euforiserande droger och alkohol”.

Programmets namn, ”Danmarks röst”, får väl då antas syfta på Jalving själv. Han får agera hejaklack när förbittrade svenskar utgjuter sig över saker som – tada! – invandring.

För det är naturligtvis utgjuta sig de ska, det är hela poängen. Det hela vilar på den bisarra premissen, att åsikter som inte dominerar i offentligheten just därför är mer sanna. Fakta och analys? Nej, vi slänger i häxan och ser om hon flyter. Godnatt.

ANNONS

Hitta ett bra elavtal för dig när priserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!