ÅSIKT

Svårt att mäta effekt av sexköpslagen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Samhällsforskning inte samma sak som laboratorieexperiment

Sexköpslagen är värdelös. Att det var budskapet från SVT:s Agenda i söndags kan knappast ha undgått en enda tittare.

I botten låg en undersökning från Länsstyrelsen i Stockholm som visar att andelen män som säger att de köpt sex är densamma i dag som 2008.

Sedan intervjuades Charlotta Holmström, som för en tid sedan skrev en forskningsöversikt. Hennes huvudresultat var, att det är svårt att mäta effekterna av lagen. De många tidigare utredningar som gjorts - och som visar goda effekter - måste därför tas med en nypa salt.

Som grädde på moset studiointervjuades sedan RFSU:s ordförande. Som av en händelse är den organisation som beställt Holmströms rapport. Så bygger man ett case genom att låta alla röster komma från samma håll.

Men att det finns metodproblem är en sak. Samhällsforskning är ju nu en gång inte detsamma som laboratorieexperiment. Det betyder inte att man helt kan strunta i resultaten.

Och faktum är att samma rapport från Länsstyrelsen, som Agenda svingar, pekar på att andelen sexköpare nära nog halverats sedan lagen infördes 1999.

Även jämförelsen med 2008 haltar. Resultatet kan ju lika gärna tolkas som att lagen haft effekt. För samtidigt har ju resandet - många som säljer sex i Sverige är utländska kvinnor - och internet exploderat. Men ändå har sexköparna inte blivit fler.

Rapporten ger heller inget stöd för att fler skulle sälja sex i dag.

Det är bara att konstatera. Alla har en agenda. Sin egen eller någon annans.

ARTIKELN HANDLAR OM