Snöret räddar en från upprepningsdjungeln

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

410 sidor ”mcv” in absurdum

I novellen Biblioteket i Babel, en av Jorge Luis Borges mest berömda noveller, beskrivs ett oändligt bibliotek som innehåller samtliga böcker. Ett oändligt antal sexkantiga rum – i ett av dem föddes berättaren och förväntar sig också att dö där – härbärgerar samlingen.

Bibliotekets exakta centrum är i vilket sexkantigt rum som helst och eftersom bibliotekets utsträckning saknar gränser, så kan det lika gärna vara gud. Varje bok är unik, och berättaren uppehåller sig kort vid en bok, som hans far fick syn på. Den är mycket egenartad. Det rör sig om en bok som enbart består av bokstäverna MCV, vilka upprepas sida upp och sida ner. Närmare bestämt är den 410 sidor lång, varje sida består av 40 rader om cirka 80 tecken. Alla upprepar mantrat MVC, som också pryder bokryggen. Kanske finns där också en liten sexkant.

Det gör det i alla fall på Melker Garays utgåva av just denna bok (Nordén och Slotter). 410 sidor om 40 rader med 78 bokstäver (MVC MVC MVC etc., in absurdum). För den som vill veta mer om konstnärens ambitioner klickar här. Det enda som skiljer boken från novellens beskrivning är försättsbladets citat från Borges novell.

Boken är elegant satt och har hårda pärmar samt, kanske viktigast av allt, ett boksnöre. Det är lätt att tappa bort sig under läsningen.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.