Kultur

IS-podden kan bli årets besatthet

Sandra Wejbro: Ibland är de som berättar mer intressanta än ämnet de pratar om

avSandra Wejbro

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ibland är det som fångar intresset i en podcast människorna – snarare än ämnet.

I P1 dokumentärs Ljungbybedragaren är själva bedrägeriet mer banalt än huvudpersonerna, den otäckt tomma charlatanen ”Jakob” och ex-diplomaten Anders som blir lurad på över sex miljoner. Mot katastrofen har båda, på olika sätt, drivits av ensamhet. För ”Jakob” handlade det om en solitär barndom där han satt inställsamheten i system, för Anders ett liv som framgångsrik diplomat med svårighet att skapa nära relationer eftersom han alltid haft sin homosexualitet att dölja. 

Dokumentären belyser de psykologiska mekanismer som gör oss benägna att sätta lögner i system eller väldigt gärna vilja tro på dem.

Att finna de betydelsefulla detaljerna i ett större skeende är också styrkan hos Caliphate, New York Times sprillans nya podcast-serie om terrorsekten IS. 

I centrum finns Rukmini Callimachi, en rumänsk journalist som flydde kommunistregimen som barn. Eller ”Fatmachi” som hon kallas när IS försöker tjockhåna henne på nätet.

Under många år har hennes specialområde varit att bevaka IS, undersöka dess trossystem och organisation. En av de mer spektakulära grejer Callimachi gör är att ta sig nära fronten för att i plastsäckar samla in allt hon kan hitta i de hus IS precis lämnat. Faran för fällor och andra osäkra föremål är naturligtvis stor.

Hon talar sakligt om rädslan (”IS metod är att utnyttja den”) och skrattar galghumoristiskt åt hoten (att de satt i system att vikthåna henne). Den största frustrationen i jobbet är att de enda som vill tala öppet om sin tid i IS hävdar att de bara varit vittnen till övergrepp, märkligt nog säger de sig aldrig ha utfört dem själva.

”Caliphate”, som kommer med nya avsnitt varje torsdag, börjar med att Callimachi får nys på en man i Kanada som äntligen är villig att tala. Om han bara är hälften så intressant som historiens berättare kan det här bli vårens stora poddbesatthet.

ARTIKELN HANDLAR OM