ÅSIKT

Studentkampanj utan hjärnkoll

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Har de som pluggat verkligen mer hjärna?
KULTUR

Efter ”Tobleronepolitiken” kommer ”Hjärnskatten”. Under den rubriken turnerar nu arbetsgivarorganisationen Almega runt på svenska universitet. Man vänder sig direkt till studenterna och kampanjar för att det svenska skattesystemet inte premierar dem med högre utbildning tillräckligt. Det här är förstås inte en ny diskussion.

Men vänta lite, smaka på begreppet man vill sälja till oss: ”Hjärnskatt”. Den som skaffar sig en högre utbildning beskattas för det säger man – men vem har sagt att människor med högre utbildning använder hjärnan mer än andra, eller har mer hjärna än andra?

Det förväntas av elever i mellanstadiet att de förstår att i princip alla kroppens funktioner, inklusive de mentala förmågorna, på ett eller annat sätt är kopplade till hjärnan. Dessa använder man när man är verksam, faktiskt alldeles oavsett utbildningsnivå. Jag kan inte annat än tycka att detta är oförblommerat klassförakt, på en nivå som väcker uppseende. Den skattepolitiska diskussionen kan vi ta – men med vilka försåtliga begrepp vill de högutbildade egentligen beskrivas? Räkna inte in mig.

Ann Ighe
Fil dr i ekonomisk historia