Med Gud vid sin sida

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Sara Stenholm om George
W Bush – suputen som blev frälst och kastade världen i krig

1 av 3 | Foto: AP
George W Bush (född 1946) var USA:s president 2001-2009. Dessförinnan var han guvernör i TExas och affärsman i oljebranschen . Sara Stenholm har läst hans memoarer.

George W Bushs memoarer. De kommer inte bli översatta till svenska. Jag frågade en förläggare varför."Där Blair är intressant, är Bush bara äcklig” blev det rättframma svaret om de två krigsbrödernas respektive memoarer. Och det finns väl ingen bok denna höst som mer lägger upp sig till en sågningssmash, än just denna. Herregud, det är väl knappt ens någon som minns Bush längre, än mindre beundrar honom. I dag är det möjligen bara Göran Persson som fortfarande tycker att Bush var en hedersknyffel till politisk polare.

Men det fanns förstås en annan tid. En tid när Bush kunde vakna på morgnarna i Vita huset med vetskapen om att han var den populäraste president som USA någonsin haft. De där dagarna efter 11 september 2001, dagarna efter det att Bush stått på ruinerna av World trade center-tornen och ropat ”I can hear you, the rest of the world can hear you and the people who knocked these buildings down will hear all of us soon”. Och det där citatet sammanfattar Bushs inställning rätt väl. Han lovade att terroristerna och resten av världen snart skulle märka av honom och hans militärmaskin – och som han infriade det löftet. Det Bush sätter sig för att göra, det ror han i hamn.

Så vad var det då för en man som med sina beslut och sina idéer förändrade världen under de första åren av det nya årtusendet? Ja, man skulle kunna sammanfatta hans liv så här: Söp. Mötte Gud. Blev president. Och här i vilar ju verkligen sprängstoff till både ett liv och en bok. För det är i det personliga som vi kan ana något hos George W Bush. I kapitlen om 11 september-attentaten, om vad som föregick Afghanistan, om massförstörelsevapen, om Guantánamo och om Irak, där finns absolut inget nytt att hämta. Och Bush lyckas med sin argumentation förstås inte övertyga någon om det folkrättsliga, ens rimliga, i sitt agerande. I stället är det i de allt för korta, allt för ytliga avsnitten om hans privatliv som det trots allt blir intressant.

En alkoholist som lägger av med spriten och blir president. Varför lyckas han? Är det fadersarvet? Kanske. För kanske är det så att om man tillhör en av USA:s välbärgade, och mest prestigefulla politiska familjer, så hamnar man till slut alltid med fötterna stadigt på marken när man faller. Kan man inte minnas när man senast hade en vit dag, så ligger vägen till karriär ändå spikrak för en Bush. Men det är något med den där övertygelsen. Tanken om att veta vad man vill. Och när George W Bush till det sen lägger att också veta varför han vill – ja, det är då det börjar bli riktigt farligt.

Efter att ha uppträtt berusad och gjort bort sig på mer än en middag hemma hos mamma Barbara och pappa George, träffar George den yngre en kväll masspredikantpastorn Billy Graham. Bush fascineras, går en kvällskurs i bibelstudier, ber och blir frälst. Och så blir han en born-again-christian.

Och det är på den här grunden som USA:s 43:e president fattar så många av sina beslut. Med Gud som mentor. Gott och ont, rätt och fel, fritt och ofritt, är förtvivlat lätt att uttyda när han håller vår herre i handen. Det är en president som skapar politik med sitt eget skrivna facit i hand, där han därför alltid har alla rätt. För vad Gud vill, det har ju Bush själv uttolkat.

Så George W Bush fattar sina ödesdigra, folkrättsvidriga beslut för att han måste. För att hans moral – det vill säga hans gudstro – kräver det. Och när det sen går åt helvete med både Afghanistan, torterandet av fångar och övervakandet av de egna medborgarna, ja då är det inte mycket att göra åt. Inte ens de 100 000 civila irakier som dött på grund av George W Bushs beslut är något att beklaga särskilt mycket. För president George W Bushs uppsåt var gott. Han gjorde bara vad hans, av Gud givna, moral krävde av honom. Och det, det är som förläggaren sa, bara äckligt.

Sara Stenholm

Programledare Godmorgon Världen, Sveriges Radio

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.