ÅSIKT

"Saudiarabien och USA är största hoten mot säkerheten i världen"

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Jan Guillou chattade med läsarna

Jan Guillou säger: Hej! Nu är jag på plats.
Moderator säger: Då börjar vi chatten med Jan Guillou.
Björn säger: Hej! När kommer "Madame terror" i en engelsk översättning? Det kunde väl vara intressant för amerikaner att läsa lite om palestinakrisen ur en annan synvinkel? Mvh Björn
Jan Guillou säger: Av politiska skäl tror jag inte att Madame Terror kan ges ut i USA och i Storbritannien gpr det inte av juridiska skäl.
Caroline säger: Jag uppskattade verkligen de dokumentärserier du gjort i tv om bla Häxprocessen och slagen som är med i Arn-serien. Kan du tänka dig att göra fler liknande projekt i tv, att berätta om intressanta avsnitt av historien? Finns det några sådana planer?
Jan Guillou säger: nej några sådana planer finns inte. Sannolikt räknas jag som för gammal för att förekomma i tv numera.
freddie säger: Hej Jan! Blir det fler böcker om Hamilton och de andra efter den här?
Jan Guillou säger: jag tror att det här var sista natten med gänget. Jag kan inte komma på någon mer berättelse som skulle passa det här persongalleriet.
Eric F säger: Varför inte skriva en bok om klimathotet och de politiska och kommersiella krafter som motverkar klimatarbetet?
Jan Guillou säger: Frågan är för abstrakt för att kunna omvandlas till en bra romanintrig.
ingridw säger: Hej Jan! Skiver du fortfarande dina böcker på skrivmaskin?
Jan Guillou säger: Ja. En Adler från 1960-talet
Susanne säger: Hej Jan! Har inte hunnit läsa din nya bok ännu, men jag undrar en annan sak: Hur seer du på kriget i Georgien och Rysslands roll nuförtiden?
Jan Guillou säger: Kriget är mer Georgiens än Rysslands fel. den georgiske presidenten tycks ha trott att han skulle få hela Nato på sin sida. Det var mer än lovligt naivt.
Einar Wiman säger: Hej Jan, har du något gott råd till mig som vill bli utrikesjournalist? Vilka kunskaper och egenskaper krävs för att bli det enligt dig?
Jan Guillou säger: Det krävs framförallt språkkunskaper, ett ärligt intresse och en stark vilja.
Lina säger: Hej Jan. Hur ser du på FRA-debatten? Var anser du själv om lagen?
Jan Guillou säger: När Thomas Bodström fick igenom samma typ av lagar som gällde telefonavlyssning protesterade ingen. Alla förstod att det bara gällde araber. När det gäller FRA-lagen upptäckte någon att det gäller även vita journalister. Därför tog det hus i helsicke.
Jonas säger: Hej Jan! När och hur fick du egentligen idéen att fösa ihop alla dina karaktärer i en enda bok? /Jonas
Jan Guillou säger: Veckan efter midsommar 2007.
Henrik säger: Hej Jan. Hur ser du på civil olydnad? Kan det vara okej?
Jan Guillou säger: Ja
Lemmy säger: Ny bok, samma gamla hjältar: Hamilton och Ponti. Igen. Det finns kritiker som tycker det börjar bli tjatigt. I dagens Expressen beskriver Jesper Högström dig och dina böcker som "den svenska litteraturens svar på mamma Scans köttbullar". Vad säger du om det?
Jan Guillou säger: Lille Jesper är i farten igen. En litteraturens snorgärs som skäller på gammelgäddan.
Lise-Lotte säger: Hej Jan!! Jag undrar om det kommer mer om Arns Rike både i tv och böcker??
Jan Guillou säger: Det kommer en tv-serie i tv4 i sex avsnitt, möjligen julen 2009.
sigge säger: Hej. Vilket land är det enskilt största hotet mot säkerheten i världen anser du?
Jan Guillou säger: Saudiarabien och USA. Framförallt i gemenskap.
John säger: Tror du klimathotet existerar, eller är det en konspiration av miljömuppar och media?
Jan Guillou säger: Jag tror att klimathotet existerar.
Lyxunge säger: Ärligt talat: Hur nöjd är du egentligen med Arn-filme(r)n(a)?
Jan Guillou säger: Tillräckligt. Det finns faktiskt saker som blir bättre på film än i text, exempelvis stora riddarslag i öknen i motljus. Film är film och litteratur är litteratur. Filosofi, religion och politik blir å andra sidan bättre i text än på bio.
Mats säger: Hej Jan! Låt mig först säga att det är glädjande att du kommer ut med ytterligare en bok med Hamilton och gänget. Har följt hela serien och trodde inte jag skulle få läsa mer om dem efter att läst den lilla "novellen" Hamlon - den möjliga fortsättningen. Nu till min fråga. Vad blir ditt nästa projekt?!
Jan Guillou säger: Jag har en plan som är alldeles för stor. Berättelsen om Europa från 1901 till 2001.
Jonas säger: Hej. Tror du att ”vi” är på väg mot ett nytt kallt krig eller till och med ett riktigt krig med tanke på amerikanarnas och ryssarnas beteende mot varandra? Och Vad tycker du om Sveriges nedrustning de senaste åren?
Jan Guillou säger: Jag tror inte att världen är på väg mot något storkrig men flera små krig. Den svenska avrustningen är som att avstå från brandförsäkring i hopp om att det inte ska brinna.
L. Khaled säger: Hej Jan! Har du, så vitt du vet, förekommit i utredningen om mordet på Palme? Om ja, på vilket sätt?
Jan Guillou säger: Det finns ett tiotal tips om att jag skulle vara mördaren. Nästan alla intressanta svenskar förekommer i den där utredningen.
Stefan säger: Hej Jan! Jag håller nu som bäst på att läsa Riket vid vägens slut. Kan du berätta lite om din research för Arn-böckerna. Hade du studerat Koranen? Bibeln? Erikskrönikan? Vad mer? Tack för allmänbildande böcker, även om en del är påhittat som underhållning.
Jan Guillou säger: Både Bibeln och Koranen låg inom räckhåll på arbetsbordet under hela skrivprocessen. Erikskrönikan var mer intressant för Arvet efter Arn.
Mattias säger: Vilka klassiska författare har inspirerat och påverkat dig mest i ditt sätt att skriva?
Jan Guillou säger: Strindberg och Jan Myrdal är de svenska författare som betytt mest för mig.
Jurist säger: Hej, Jan! Tack för att du orkar engagera dig i din samtid. Uppskattar verkligen dina artiklar och böcker som handlar om denna påhittade krig mot terrorismen som egentligen bara handlar om att stater vill ha mer kontroll över sina medborgares liv.. Hur kunde stater plötsligt få sådan kontroll? Vad hände med medias kontrollfunktion och granskningsskydlighet? Hur stor del av skulden anser du ligger på svenska medier? Och kan de i sin tur skylla på något annat utanför sin kontroll? Tack!
Jan Guillou säger: Svår fråga. Men medierna har inte uppfyllt sina demokratiska skyldigheter. Kritiken borde längs hela vägen ha varit lika stark som i FRA-debatten.
Ronnie Bratås säger: Hej Jan. Personligen anser jag monarkin som den allra tydligaste orättvisan i samhället som folk ändå tycks kunna acceptera och rättfärdiga med diverse argument. Vad anser du om saken och vilken anser du vara den uppenbaraste orättvisan, som bör motarbetas till varje tänbart pris?
Jan Guillou säger: Monarkin är ett obetydligt exempel på just orättvisa eftersom det finns så få kungar. Värre är det med vår tids direktörsdyrkan, tanken att handelsstudenter är värda tusen gånger mer än vi andra.
Bengt säger: Tycker du att FN gjorde fel när de delade upp Israel/Palestina i två olika länder 1947?
Jan Guillou säger: ja, men det är betydligt lättare att säga i efterhand än 1947. Numera är den frågan meningslös.
ingridw säger: Hej Jan! Hur mycket kan man som författare påverka en opinion och politiken?
Jan Guillou säger: Inte ens jag kan svara på den frågan. Och det kanske är tur. Svaret kan ju vara väldigt nedslående. Men man måste åtminstone försöka.
Ungen säger: Har du, Jan, funderat på att ge dig in i partipolitiken på allvar?
Jan Guillou säger: Nej eftersom partipolitik inte går att förena med författarskap eller journalistik.
Pocahontas säger: Vad betyder utgången i USA:s presidentval för stabiliteten i världen?
Jan Guillou säger: jag vet inte. Jag vet nämligen ingenting om vad Barack Obama anser i någon enda viktig fråga.
Alkvist säger: Hej Jan! Vilken filmatisering av Hamilton tycker du är bäst och vem gestaltade homom bäst?
Jan Guillou säger: Man får aldrig uttala sig om svenska skådespelare. De är ohyggligt känsliga.
cyberskoglund säger: Tror du att sommarens FRA-debatt leder till någon beständig förändring eller attitydförändring eller återgår allt till det normala när detta blåst över?
Jan Guillou säger: jag tror att FRA-lagen kommer att genomföras. Men jag hoppas på en förändring: att alla som uppträder inför riksdagens konstitutions- eller försvarsutskott tvingas avlägga ed och tala under straffansvar. Då skulle vi kunna få lite styrsel på kontrollfunktionen.
L. Khaled säger: Mona Sahlin kallade för några månader sedan Bodström för Socialdemokraternas Zlatan, vilket ger mig rysningar. Tror du hon verkligen gillar honom eller vill hon ha honom för att han är skicklig på att dupera media?
Jan Guillou säger: Tyvärr tror jag Mona Sahlin är mycket förtjust i Thomas Bodström. För mig utgör han det tyngsta argumentet mot regimskifte i nästa val.
Frida säger: Vad säger du till ungdomar som tycker att det är en självklarhet att man ska få ladda ned filmer gratis från nätet?
Jan Guillou säger: Vad jag än säger så anser ungdomarna i alla fall att allt som finns på nätet ska vara gratis. det förefaller onekligen som en generationsfråga. När jag var barn fick man lära sig att inte stjäla.
any1 säger: Hej! I Hamilton-böckerna har du i nästan samtliga fall tydligt visat vem du syftar på genom att kalla t.ex. försvarsministern för Anders Lönn, Schori för Sorman och han är istället "expert" på karate. Den ende (?) du direkt namngivit är Carl Bildt, och du har tydligen inte höga tankar om honom heller... Hur kommer det sig att du just namngav Carl Bildt?
Jan Guillou säger: jag kommer inte ihå vad jag hade för skäl. Möjligen var det så självklart vem som var statsminister att ett förvrängt namn skulle ha varit meningslöst.
Leif säger: Följer du OS?
Jan Guillou säger: Ja naturligtvis. Men den stora tidsskillnaden har en sund inverkan på övertittning.
Moderator säger: Då tar vi den sista frågan till Jan Guillou. Tack Jan och alla som chattat!
Ludwig säger: Hej Jan! Har du funderat på att skriva en självbiografi? Tror många är intresserade av att läsa om dig o dina egna tankar kring din person. Tack
Jan Guillou säger: Jag har skrivit två självbiografiska romaner. Det får räcka när det gäller den privata sidan av min biografi. Vad jag förmodligen kommer att göra istället är att skriva en yrkesmemoar.