ÅSIKT

Rejäl dikeskörning av P3 dokumentär

Kristoffer Bergström lyssnar på ”Mordet på Elin Krantz”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

2010 mördas en student på väg hem från krogen. Med stöd av övervakningskameror och DNA-bevis döms en man till 16 års fängelse.

Händelsen är sorglig, men i sig knappast tillräcklig för en dokumentär. Årligen registreras ungefär hundra fall av dödligt våld, så vad gör fallet Elin Krantz så speciellt?

Ja, att hon är kvinna förstås. Majoriteten av alla som mördas är män, oavsett vad fiktionen vill få oss att tro. Att hon överfölls av en främling. Att två oidentifierade män hördes prata i kvinnans telefon under mordnatten. Har en kumpan gått fri – eller är fel man gripen? Och hur handskas man med faktumet att främlingsfientliga sajter gjorde Krantz till martyr, trots att hon öppet tog avstånd från deras ideologi?

P3 Dokumentär tänker inte så mycket på den saken. De lassar upp all bråte de hittar på flaket, gasar framåt och kör rakt ner i diket.

I ett 70 minuter långt avsnitt varvas så många komponenter att det framkallar yrsel. De redan nämnda stickspåren samsas med en shoppingtur till Ullared, ett mord vid en bankomat, den påstådda tystnadskulturen i stadsdelen Länsmansgården, framväxten av slasksajter och en okritisk intervju med den fällde mördaren.

Värst i sörjan är att Mats Dagerlind, en man som gjort karriär på att hetsa mot utrikesfödda och blunda för allt som motsäger agendan, får vara förnuftets röst. Utan tillräckligt ifrågasättande målar han upp sin samhällssyn, den där om att allmänmedia mörkar medan han, bloggaren ”Julia Caesar” och gänget är ett behövligt komplement.

Någon makronivå förekommer inte. Ingen statistik. När det verkar bränna till på ett håll gör programmet en utvikning om mördarens eventuella oskuld bara för att tappa orken igen, vika av åt höger, fråga sig hur polisens bilder från brottsplatsen kunde läcka och sedan planlöst lomma vidare.

”P3 Dokumentär” är Sveriges största podd med sina 600 000 lyssningar i veckan. Det tar sitt folkbildande ansvar på högsta allvar, väjer inte för komplexa ämnen och låter avsnitten kosta. Att de släppte ifrån sig ”Mordet på Elin Krantz” är en gåta.

ARTIKELN HANDLAR OM