Ingen förlust stoppa vinster i välfärden
Endast ägarnas vinster drabbas när kommuner tar över dagis och sjukvård
Under rubriken ”Rör inte mitt dagis” gick Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson i fredags åter till försvar för rätten att göra vinst på barn, sjuka och gamla.
”Det som står på spel är två tredjedelar av alla vårdcentraler i Stockholm. Var femte dagisplats i landet… 10 000 företag i vård- och omsorgsbranschen med sammanlagt 120 000 jobb”, skriver han.
Huvva! Försvunna jobb, nedlagda vårdcentraler, kaos och ofärd väntar om Sverige skulle göra som de flesta andra västländer och förbjuda eller begränsa vinster i välfärden, förstår man.
Problemet är bara att det sker hela tiden att kommuner tar över privat verksamhet. För det mesta helt utan dramatik. Personalen blir kvar, inga vårdtagare eller dagisbarn kastas ut, ofta tar man till och med över samma lokaler.
I Norrköping återkommunaliserade man till exempel för några månader sedan ett äldreboende som drevs av Attendo. Inga vårdtagare ställdes på gatan, personalen fortsatte jobba som vanligt – men nu med kommunen som arbetsgivare.
I Umeå har man de senaste åren tagit tillbaka fyra äldreboenden och ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Återigen: inga uppsägningar, allt är som vanligt. Och, försäkrar Vänsterpartiets kommunalråd, de anställda får bättre villkor.
Det är ingen som ska röra Gudmundsons dagis.
Bara ägarnas vinster.
Fotnot: I en tidigare version av texten angavs Carema felaktigt som ägare till äldreboendet i Norrköping. Rätt ägare är Attendo.