Kultur

Bonniers kejsare helt utan kläder

Av: 

Bernt Hermele

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Avhoppade Jonas Bonnier till USA för att städa upp röran efter mångmiljardförlusten

Jonas Bonnier.
Jonas Bonnier.

Till slut gick det inte längre. När till och med styrelseordföranden Carl-Johan Bonnier såg att kejsaren och kusinen var naken så hade Jonas Bonnier spelat ut sin roll. Hans tid som högsta chef för Sveriges största mediegrupp var därför överstånden.

Under tiden hann Jonas Bonnier sånär driva det tvåhundraåriga familjeföretaget utför ruinens brant.

Med närmast kunglig nonchalans har Jonas Bonnier vänt blad efter blad, för varje nytt misslyckande. Men när upproret spred sig till några av hans närmsta chefer, som ogenerat vågade visa sin misstro mot hövdingen så blev Jonas Bonniers position ohållbar. Hans förtroendekapital var inte bara urgröpt, det var förbrukat.

Nu vidtar hyllningar och gråtattacker från släktingar och utkommenderade underställda chefer av närmast nord­koreanska mått, ett inte helt värdigt taskspeleri av ett företag som säger sig leva på att granska makten.

Jonas Bonnier skickas nu till USA för att själv städa upp i röran efter det katastrofala köpet av Magasinsförlaget. Samtidigt påbörjas jakten på en ny vd. Hen lär i allafall inte att heta Bonniers i efternamn, möjligen Sachs.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!