Kultur

Bara flex, ingen security i Danmark

Av: 

Petter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Riksdagspolitiker kritiserade anställningsskyddet - läxades upp av S-ordföranden

S-orforanden i Danmark Helle Thorning- Schmidt tog partivänner i örat.
S-orforanden i Danmark Helle Thorning- Schmidt tog partivänner i örat.

Flexicurity kallades det, en sammanslagning av flexibility och security, och var högsta mode inom borgerligheten för några år sedan. Föregångslandet var Danmark. Här kunde företagen fritt sparka folk, utan trassliga anställningsskydd. Så ska flexibilitet se ut! Modenycken fick sig en törn när ­security-delen så småningom sipprade in i den svenska debatten och det visade sig att arbetslösa kunde lyfta a-kassa i fyra år.

Det skulle inte förvåna mig om svenska debattörer åter får upp ögonen för modellen, för 2010 halverades tiden. Nu står Danmark där med bara flex, utan security.

Med en socialdemokratisk regering – som dock med näbbar och klor försvarar reformen mot allt mer högljudda angrepp från facken och vänstern, som fått luft under vingarna när nu tusentals personer utförsäkras och skickas till socialkontoren.

Men också inom socialdemokratin växer kritiken. I veckan tvingades partiordförande Helle Thorning-Schmidt läxa upp sex riksdagsledamöter. De ska inte prata i media om detta, utan hålla sina åsikter bakom skål och vägg, var budskapet.

Och facken? De spanar omvänt mot Sverige. Här kan man i alla fall tjäna in en ny a-kasseperiod på några månader. I Danmark krävs ett år.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!