Kultur

Fler svenska storföretag profiterade på DDR

Av: 

Fredrik Persson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Atlas Copco, Elextrolux, Volvo... listan kan göras lång

När Ikea bekräftade att politiska fångar i DDR användes i produktionen blev det inte mycket bråk. Varken kunder eller kommentatorer störs av att den utlovade undersökningen undanhålls offentligheten eller av oförbindliga utfästelser om stöd till offer och fortsatt forskning. I Sverige fäster ingen skit vid Ikea. Att kritisera företaget är att förnärma folksjälen.

I Tyskland är avslöjandet på väg att sätta tvångsarbete och västfirmors agerande i DDR på dagordningen. I förra veckan arrangerade Liberala FDP en hearing med forskare och offerorganisationer i förbundsdagen. Det är första gången ämnet adresseras politiskt på allvar, trots att forna fångar vittnat i decennier.

Sensmoralen var tydlig. Storskurk är den realsocialistiska regimen. Skuld bär dock också de företag som profiterade på förtrycket. I dag kan dessa inte avkrävas juridiskt ansvar, varför politiken måste förmå dem att betala och finna former för ekonomisk ersättning till de drabbade. Allra minst bör skador, sjukdomar och förlorad pension kompenseras. Likaså behöver kunskapsbristen botas med fri forskning.

Ikeas agerande är än så länge tamt och nödtvunget. Likväl tar man långt mer ansvar än alla de som sorgligt framgångsrikt hukar i kulissen. Därför är det tilltagande trycket välkommet. Svenska företag var djupt ekonomiskt engagerade i DDR. Atlas Copco, Ax:son Johnson, Electrolux, Volvo, och många fler, är härmed varnade.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!