ÅSIKT

Sverigedemokraterna är regeringens stödhjul

avDaniel Suhonen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Moderaterna vill ha deras väljare genom att ta över deras politik

Tobias Billström (M).

Ibland är partipolitiken nästan vacker i sin nakenhet. De rena intressena grinar plötsligt synligt bakom den polerade ytan. Migrationsminister Tobias Billströms tal i P1-morgon på måndagen om hur moderaterna vill skärpa kraven på anhöriginvandring är ett sådant tillfälle av genomskinlighet.

Regeringen gör inget åt varselvågen, a-kassan är lika kass som namnet antyder och konjunkturpolitiken riktas mot sänkt bolagsskatt, restaurangmoms och bartender i hemmet.

Sverigedemokraterna ökar som en raket. Här finns väljare att hämta.

Moderaterna har liksom alla stora partier i dag ett utvecklat system av politisk opinionsanalys där människors åsikter styr de förslag partierna lägger fram. I rådande massarbetslöshet när tiotusentals människor blir av med jobbet samtidigt som Migrationsverket talar om rekordinvandring 2013 skapar det en enkel logik.

Folk har sannolikt inte blivit rasister sen i somras. Men många tänker kanske: kan vi verkligen ta emot så många när vi själva har problem? Det statsbärande partiet väljer då att exploatera denna tanke.

SD är regeringens stödhjul. Nu vill moderaterna göra som med de andra småpartierna i alliansen – ta deras väljare genom att ta över deras politik.