Kultur

Här är poddarna som räddar julen

Hanna Olsson ger dig sex tips för alla smaker

avHanna Olsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

God poddjul, kära lyssnare! Vi vet ju alla att julen kan ställa helt orimliga krav. Det ska vara stabila familjerelationer, perfekt mat, och allt ska helst mynna ut i den något odefinierade stämningen. Ovanpå detta ska man också hinna mata själen med böcker, tv-serier och varför inte … poddar!

Här kommer ett gäng poddpresenter, självklart anpassade för vem som ska ha den i öronen.

1 Till kulturmanskramaren: 

Krister Henriksson, Stig Larsson, Plura och en och annan kvinna (missa inte avsnittet med Nina Hemmingsson) har hörts i SR-podden ”Katarina Hahr möter”. Alltid nära, psykologiska samtal om stora frågor som ensamhet, ångest, kärlek och avund. Ibland ofrivilligt rolig, som när Sverrir Gudnasson visar sig må... väldigt bra.

2 Till kändistoken:

Den som har tröttnat på ”Värvet” går vidare till Cafés ”Fördomspodden”. Med rekord i inskjutna bisatser, fingertoppskänsla i referenser och fortsatt inte oimponerande fräckhet får Emil Persson kändisarna att svara på vad som inom vissa kulturer skulle kallas för opassande frågor.

3 Till skönhetsknarkaren:

Den som har oändlig plånbok och stabil självbild kan lyssna på ”The Routine”, tajta avsnitt om serum, syror och sheetmasks. Otroligt många varumärken rabblas, men Emma Unkel och Gustav Broström har chans att bli ett riktigt radarpar.

4 Till pangpluggot:

Faktapoddar är stort och en av de mest lättlyssnade i genren är ”Allt du velat veta” med komikern Fritte Fritzon. Ämnen som klass, beteendedesign och luktsinnet avhandlas effektivt med olika experter. 

5 Till självhjälpsälskaren:

Går det så där med att bli ekonomiskt oberoende, städa enligt japanska metoder eller överlista jante? Låt amerikanska ”By the book” läsa årets självhjälpsböcker åt dig i stället och dessutom försöka leva efter dem. Jolenta Greenberg och Kristen Meinzer är dessutom otroligt roliga.

6 Till musikmysarn:

Sveriges kanske bästa musikpodd heter ”Hemma hos Strage”. Mer eller mindre halvskumma musiker som kommer hem till den profilerade musikjournalisten för att snacka Lana Del Rey, superhjältar och betydligt nördigare saker.

ARTIKELN HANDLAR OM