En brutal amerikansk historia

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Åsa Linderborg ser Noam Chomskys timslånga film om USA

Noam Chomsky.
Noam Chomsky.

Det känns så länge sen sommarrubrikernas man Johnny Depp gjorde film, att man nästa glömt bort att han är en bra skådis. Tyvärr kommer hans talang inte heller fram i den film som nu finns på Netflix, Donald Trump’s The Art of The Deal: The Movie, eftersom Depp är iklädd en heltäckande kroppsmask.

Denna parodi är så tramsig att det inte finns anledning att redovisa innehållet, särskilt som de senaste dagarnas grandiosa ­fiasko från snubben som vill göra America great again överträffar all fiktion.

Men Netflix har annat att erbjuda för den som vill förstå varför Trump alls kan vara en utmanare om presidentämbetet. I den drygt timslånga filmen Requiem for the American Dream sammanfattar Noam Chomsky USA:s politiska och ekonomiska utveckling.

Chomsky, född 1928, är gammal nog att minnas depressionen på 30-talet. Folk hade det sämre då, men skillnaden mot nu är att ingen längre tror att tiderna ska bli bättre. Han påminner oss om att USA i många avseenden har varit ett av världens mest progressiva länder med en periodvis stor och delvis våldsam fackförenings- och medborgarrättsrörelse.

Richard Nixon, som Chomsky benämner den siste ”New Deal-presidenten”, tvingades genomföra en rad radikala reformer som fick näringslivet att se honom som en klass- förrädare.

Företagarna ansåg att de hade tappat kontroll över utvecklingen. Vita Husets sakkunniga under den till synes blide Jimmie Carter, menade att USA led av ”ett överskott av demokrati”.

Den nyliberala motreaktionen blev massiv, med en total omfördelning av ekonomin och därmed demokratin enligt principen ”Allt åt oss och inget åt någon annan”. USA, menar Chomsky, är på väg att bli ett ”extremely ugly” samhälle.

Utan åthävor berättar Chomsky en fruktansvärt brutal historia, som visar att USA:s problem är långt större än att en osannolik fastighetsmagnat kan ta hem spelet i november.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.