ÅSIKT

Min sommarallergi: Duktig flicka

avCecilia Gustavsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Aftonbladets redaktion stör sig på saker

Duktig flicka. Foto: Thinkstock

Atjoo! Jag har utvecklat en svår allergi mot det som uttrycket ”Duktig flicka” kommit att stå för.

Om världen styrdes av Duktiga flickor skulle faktiskt allt bli mycket bättre.

Smaka på epitetet ”Kompetent man”. Ingen ser något nedvärderande eller hispigt över en sådan.

Ingen tycker synd om Den Kompetente mannen för att han är så prestationsinriktad och har höga krav på sig själv. Den Kompetente mannen kanske är utseendefixerad, tränar varje dag och är rädd att gubbmagen börjar synas? Han kanske rentav är snäll och väntar på sin tur? Inte är han ett samhällsproblem för det.

Duktiga flickan däremot. Ett begrepp som problematiserats och blivit något tråkigt och präktigt. Ett välorganiserat och snipigt gäng prestationsprinsessor (också äckligt ord) som späker sig själva ända upp genom glastaket. Eller hinner bränna ut sig innan dess. De Duktiga flickorna borde tydligen släppa loss och bli skönare, mer avslappnade och bryta lite fler gränser.

Faktum är att Duktiga flickor är nödvändiga för jämställdheten. De pluggar sig upp genom klassgränserna, de tar chefsposter, arbetar hårt och kommer med nya idéer. Om de är riktigt duktiga kanske de till och med får lika hög lön som en Kompetent man.

Om Duktiga flickor styrde världens länder skulle det vara med intelligens och samtal, med välorganiserade kalendrar, och inte minst: Massor av andra Duktiga flickor på höga poster.

Det kallar jag att bryta gränser.

ARTIKELN HANDLAR OM