Publicerad:
Uppdaterad:

Putin håller koll på filmen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Hipsters” – förtryck och boogie woogie.
”Hipsters” – förtryck och boogie woogie.

Sent i?fjol tog Putin befälet över filmen i Ryssland. Till skillnad från övriga medier har filmen länge fått stå relativt fri, men som ordförande i ett nyinrättat råd för den ryska filmens utvecklingen håller premiärministern numera ett vaksamt öga på den kinematografiska trendlinjen. Kanske inte helt oväntat med tanke på att Putin tidigare både uppmuntrat till ökad patriotism och poängterat filmens potential som pedagogiskt instrument.

Han är knappast den förste makthavaren i Kreml som fattat intresse för rörliga bilder. Lenin sade att filmen var den politiskt viktigaste konstformen och åren efter revolutionen frodades formexperimenten. Filmälskaren Stalin var ännu mer insyltad i filmindustrin men hade avgjort sämre smak. Han pekade dock inte bara med hela handen i påbjuden social realism utan beställde på 30-talet även spirituella jazzkomedier.

Frågan är om Stalin hade varit lika förtjust i musikalsuccén Hipsters, med Oksana Akinsjina från Lilja 4-ever i en av huvudrollerna, som kom förra året. Filmen är en tillbakablick på livet i 50-talets Sovjetunionen, med allt vad det innebar av förtryck och boogie woogie. De frihetstörstande tonåringarnas färgglada dans övervakas av kommunistpartiets ungdomsförbund Komsomol som å sin sida ser ett ohälsosamt kulturellt inflytande från fienden i väst. Ryska journalister har pekat på likheterna med dagens makttrogna ungdomsorganisation Nashi som anklagats för att trakassera sina motståndare.

Även fjolårets andra ryska storfilm, Inhabited island, en science fiction om ett imperium som måste kuva sina trotsiga forna kolonier, innehåller uppenbara paralleller till samtidspolitiken. Och svenske Anders Banke har i år haft premiär med sin ryska actiondebut Newsmakers, en informationskrigsfilm med mediekritisk tendens.

Återstår att se om Putin kommer att tolerera dylika gliringar, och i vilken riktning han vill mota den ryska filmen. Att döma av sommarens vitt spridda semestervideohälsning, där Putin barbröstad rider sin häst i naturen, verkar han i alla fall dela Stalins förtjusning i västernfilmens ensamme cowboy.

Jacob Lundström

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Publicerad: