Kultur

Läs mejlväxlingen mellan Åsa Linderborg och Janne Josefsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Vi har valt att publicera mejlen helt oredigerade.

Onsdag 8 oktober 2008 kl 12.06.55

Åsa,

Hörde av en kollega att du inte fann det värt att debattera din inställning till RAF: Din artikel var en bokrecension etc...

Du avgör själv givetvis. Men kan du inte ringa mig så jag får förklara hur vi tänker lägga upp debatten om "användandet av våld i en politisk kamp"?

Två citat från din artikel är kontroversiella: 1) " ...förljuget är påståendet att det var RAF:s metoder Förbundsrepubliken tvingades sätta stopp för. Det var idéerna man ville döda".

2)"Frågan är kanske inte varför UM gick över gränsen - och var går gränsen? - utan att inte fler tar steget från protest till motstånd."

Det är väl ändå legitimt och relevant att ställa frågona till dig?

Bästa hälsning

Janne Josefsson

Onsdag 8 oktober 2008 kl 12.32.46

Jan,

Det jag har att säga om RAF har jag skrivit i Aftonbladet.

Jag känner ingen som helst plikt att ställa upp i ett program, som jag aldrig ser då det till sitt upplägg inte ger mig något substantiellt, utan bara skapar nervositet och frustration. Min medverkan skulle dessutom legitimera en djupt ohederlig artikel i Expressen. Jag tycker ni ska försöka få dit Per Svensson, som har översatt boken. Eller också kan ni försöka med Steve Sem-Sandberg, som i sin roman Theres just ställer frågan om var och vem som bestäemr var gränsen går. En fråga som klassas som mästerverk i Sandbergs tappning, uppfattas som terrorismkrameri när den kommer från min penna. Förklara det, den som kan.

Åsa Linderborg

Onsdag 8 oktober 2008 kl 14.06.16

Åsa,

Självklart står det dig fritt att skåpa ut Debatt. Men att hänvisa till Expressens Per Svensson är svårförståligt. Hur ska han kunna svara på frågor vad du har skrivit?

Kan du förklara de två citat jag nämnde i mitt förra brev? Styckena är ju hämtade från den artikeln som du tycker svarar på mina frågor. Mina frågor har ju uppstått efter att ha läst just den artikeln.

Bästa hälsning

Jan Josefsson

Onsdag 8 oktober 2008 kl 14.28.34

Läs min andra artikel om RAF, som publicerades i Aftonbladet i fredags, som ett svar på Brandt. Den finns på nätet.

Åsa

Onsdag 8 oktober 2008 kl 14.44.14

Åsa,

Tack för ditt svar. Är det helt omöjligt att du svarar på mina två frågor. Din andra artikel du hänvisar till svarar ju inte på dessa två frågor jag har.

Men där finns ytterligare ett citat: "någon gång måste vi vörja se inteelektuellt och lidelsefritt på den tyska terrorismen, våga höja oss över de moraliska imperativen." Kan du förklara?

Menar du verkligen att dessa tre citat, frågeställningar, är så svåra att svara på? Kan du inte förstå, att med den ställning du har i kulturlivet, att det är fullständigt journalistiskt motiverat att ställa dom till dig? Jag trodde du ville ha en öppen debatt om det du skriver om.

Bästa hälsning

Janne Josefsson

Onsdag 8 oktober 2008 kl 20.32.30

Jan,

Jag tänker inte ge mig in i en diskussion med dig om någonting, särskilt som du inte redogör för vad du har för avsikter: Är den här mejlkonversionen tänkt som ett underlag för ditt program - som jag inte ska vr med i?

Något du tänker citera ur? Använda dig av? Jag vet hur du jobbar och tänker inte skicka dig något som du kan klippa och klistra ur i eget syfte. Jag betvivlar dessutom att mina svar skulle ge dig ökad förståelse i något enda hänseende, du verkar ju inte ens kunna ta till dig artiklarnas mest basala resonemang.

Åsa

Onsdag 8 oktober 2008 kl 21.00.00

Åsa,

Mina avsikter är självklart rent journalistiska, dvs eftersom dessa citat från dig kan ge ett intryck av en överslätande, vissa skulle säga förskönande, bild av RAF, vill jag att du kanske kan förklara dig för Svt:s tittare.

Några andra dolda, lömska avsikter finns inte. I ett sammanhang där det kommit en bok om RAF och en film är aktuell är det väl motiverat att ställa frågor till dig som kulturchef för Aftonbladet. Du kan ju inte hävda att jag inte vill begripa när du ännu inte svarat på mina frågor.

Jag tycker själv det är en märklig ordning att du inte ens vill prata utan väljer brevväxling.

Är det några som helst problem med att sanningenligt berätta om hur du bemött våra förfrågningar så meddela mig gärna det.

Bästa hälsning

Janne Josefsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!