Kultur

Tröst för dig som läser utredningen

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Samma dag som kulturutredningen lade fram sitt betänkande presenterade Skuggutredningen sin Parlör, ett ordmanifest som ska bidra till ”ett kulturpolitiskt samtal värt namnet i Sverige”. Den rymmer 183 glosor av skribenter som skiljer sig åt politiskt men förenar sig i insikten att språket är en maktresurs.

Möjlighetshorisont

Den absoluta skärningspunkten mellan vision och verklighet.

? Progallerist

Så kallas en oftast liberal debattör som betraktar alla människor som solitära konsumenter i en jättelik galleria i?stället för som medborgare i ett land.

? Slowfood for thoughts

God konst tar tid. Den tar tid att skapa, den tar tid att ta till sig och den stannar länge i tanken. Tid använd på bästa sätt.

? Smal publik

Ett ord som talar för värdet av att nå en liten, kvalificerad publikgrupp. Exempel: ”Det är fel att säga att NEO ska läggas ned för att den ska få läsare. Den smala publiken har också ett viktigt samhällsvärde.”

? Upplevelseindustri

När marknadskrafterna har tagit konstnärerna som gisslan för att skapa företagsunderhållning i utbyte mot mycket pengar.

Denna stillsamt kluriga men polemiska lilla ordlista rekommenderas som tröst i läspauserna av den kulturutredning som inte ens når upp till kanslihussvenskans standard.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!