ÅSIKT

”Sparvögas” skapare har avlidit

Petter Lindgren om Ann-Charlotte Alverfors (1947–2018)

Foto: Bo Holst
Författaren Ann-Charlotte Alverfors 1988. Året därpå visade SVT tv-serien ”Sparvöga”, som byggde på hennes böcker.
KULTUR

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Författaren Ann-Charlotte Alverfors, född 1947 och känd inte minst för sin självbiografiska och filmatiserade romantrilogi med Sparvöga, Hjärteblodet och Snabelros (1975-1977), har avlidit efter en tids sjukdom.

Alverfors sista bok blev den likaledes självbiografiskt anstrukna dagboksromanen Vitnäbb (Karneval förlag) som ger sig i kast med just vår dödlighet. Här insjuknar ett gift par nästan samtidigt i cancer och deras tillvaro förvandlas till en mardröm av biverkningar, tvister med Försäkringskassan och påföljande känslor av förlorat människovärde. Allt är dock inte nattsvart, för spanieln Björktass ränner ännu vid deras sida och nog bär också den ibland siktade dödsfågeln Vitnäbb en strimma av hopp sin fjäderdräkt.

Kvinnan i ”Vitnäbb” (Anna) har arbetarbakgrund, och detsamma gäller för Alverfors som växte upp i Reftele i Småland, som dotter till en TBC-sjuk far och en mor som arbetade vid Skogsfors bruk. Om barndomen och tonårstiden har hon skrivit i memoarboken Vem ska trösta Gösta? från 2007 (Normal förlag): ”Jag var 16 år och höll på att bli galen. I övrigt gick det ingen nöd på mig.”
Efter debuten 1972 med diktsamlingen Paternosterhissar (Inferi) blev det ytterligare ett dussin böcker i skilda genrer samt en handfull manuskript för film, radio och tv. Under flera var Alverfors krönikör i Sydsvenskan, och hon har också varit verksam inom Svenska PEN-klubben.

ARTIKELN HANDLAR OM