ÅSIKT

Skriv på för demokratin

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avÅsa Linderborg

Begär utträde ur arvsmonarkin med Carl-Johan De Geers blankett

Skriv ut, skriv under och skicka din utträdesansökan till Republikanska Föreningen
Karlbergsvägen 86B 4 tr 113 35 Stockholm

I dag öppnar Republikanska föreningen sin kongress i Stockholm. Det är en organisation i medvind; på två år har medlemsantalet ökat dramatiskt. Prinsessbröllopet, kaffeflickorna och de nazianstrukna familjealbumen har fått svenska folket att ge feodalismens sista kvarleva fingret.

Det påstås att monarkin är maktlös, men då underskattar man kungahusets ideologiska betydelse. Bernadotte är den svenska överklassens finaste namn och den ärvda tronen är privilegiesamhällets främsta symbol. Kungahuset representerar idén att alla människor inte är lika mycket värda; att kärnfamiljen är nationens ryggrad; att det är rätt att skicka ut unga människor i krig; att man är lyckad om man lyxshoppar.

Överallt och i alla tider, skrev Vilhelm Moberg, har monarkin skapat ”servilitet, inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk”. Den svenska demokratin har långt större problem än sitt antikvariska statsskick, men frågan om monarkins framtid borde ändå angå varje jämlikt sinnad medborgare.

I väntan på revolutionen, eller i alla fall det sunda förnuftet, kan var och en bidra till att göra Sverige lite mer demokratiskt genom att begära sitt utträde ur monarkin.

Ansökningsblanketten är formgiven av  Carl Johan De Geer och skickas till:

Republikanska Föreningen

Karlbergsvägen 86B 4 tr

113 35 Stockholm

Åsa Linderborg.