Kultur

Smutsigt, ministern!

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Maj Wechselmann om Carl Bildt och Lundin Oils inblandning i Etiopien

Martin Schibbye och Johan Persson är inte de första journalister som fängslats under brutala former i Ogadenregionen. Jeffrey Gettleman, The New York Times och David Blair, Daily Telegraph smugglades in i Ogadenprovinsen 2007. De fängslades, torterades och deras utrustning förstördes. 

I Ogaden pågår sedan 2007 en etnisk rensning med inslag av tortyr, våldtäkter och mord, där de mördade lämnas mitt i byarna till offentligt beskådande. Den etiopiska militären agerar förövare mot fattiga boskapsskötare, hävdar Human Rights Watch i en diger rapport från 2008. Rapporten dokumenterar bland annat att 83 byar har bränts ned. (Collective Punishment, War Crimes and Crimes against Humanity in the Ogaden Area 2008.)
FN rapporterade 2008 om den etiopiska militärens blockering av brunnar och livsmedel som lett till utbrett svält i Ogaden. Inbördeskriget mellan ONLF – den ogadeniska befrielserörelsen som sedan 1970 kämpat för självständighet – och den etiopiska regimen tog åter fart 2007. Då dödade ONLF 74 kinesiska oljearbetare som arbetade för bolaget ZPEB.

Sedan år 2000 har den etiopiska regeringen delat upp Ogadenprovinsen i oljeblock, det vill säga sålt hela territoriet till oljekoncessioner.

2006, när Carl Bildt fortfarande var med i styrelsen, beslutade svenskägda Lundingruppen att roffa åt sig en stor oljekoncession i Ogaden, så mycket som 4 block utav 20, belägna i Ogadens sydvästra hörn, där många byar bränts. Lundin gör exakt som man gjorde i Södra Sudan: etablerar sig i en känd krigszon, där utvinningen förvärrar kriget.
Man kallar sig inte Lundin Petroleum i Ogaden, utan kamouflerar sig som Africa Oil, men aktiekapitalet kommer från Lundin Mining. Africa Oil är medlem i Lundingruppen och bolagets underdirektör är samma man som skötte Lundins affärer i södra Sudan. Efter incidenten 2007 har ZBEB inte kommit tillbaka till Ogaden, medan Africa Oil är kvar. Med allt vad det innebär av lidanden för befolkningen.

Det är svårt att se det som en tillfällighet när Carl Bildt i TV4:s nyheter i det närmaste ger journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson skulden, de har själva satt sig i klistret. Detta är en farlig signal från utrikesministern i det här läget. En mycket stark reaktion från svenska utrikesdepartementet är nödvändig för att förhindra att de två journalisterna kommer att ruttna bort i det ökända tortyrfängelset i Jijiga.

Det är en tröst att Reportrar utan Gränser protesterar mot hans hållning – må flera göra det samma.

Maj Wechselmann

ANNONS

Lyssna på ljudböcker i sommar! Just nu 50% rabatt i 4 månader hos Storytel.

Extern länk från Storytel

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!