Kultur

Rädda hyenorna i Humlegården!

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

STADSDJUNGELN Hyenor som hyenor.
STADSDJUNGELN Hyenor som hyenor.

KULTUR

Du som bor i Stockholm eller har vägarna förbi, missa inte hyenorna som slagit sig ner på Engelbrektsgatan, i kvarteren vid Stureplan. De cementgjutna rovdjuren smyger runt och bevakar sina intressen, på samma sätt som det lite finare folket som där bor och rör sig.

”Hyenorna vid Stureplan” heter Mr Olabos konstverk, som plötsligt bara dök upp en natt förra veckan. Mårten Castenfors, som är ansvarig för Stockholm offentliga utsmyckningar, menar att hyenorna måste bort, eftersom de inte är ”roliga”. Dessutom har stan nolltolerans – man får helt enkelt inte göra vad som helst i det offentliga rummet.

Men de här hyenorna är inte vad som helst! De är en magnifik samtidskommentar, helt jämförbar med den där galna tjuren på Wall Street, ett konstattentat som efter stora folkliga protester fick vara kvar – och nu är ett av stadens riktmärken.

Om hyenorna hotas av bortforsling ska jag försvara dem med min egen kropp. Jag ska klänga på dem, kedja fast mig vid dem. Jag ska redan nu hem och göra massäck som räcker i veckor. Be Stefan Sundström komma med gitarren och Carl Johan De Geer med plakaten.

Hyenestriden i Humlegården, sommaren 2011. Vi ses där.

Åsa Linderborg

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!