Ett elvaårigt hjärta som värker av längtan

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ur: ”Vi håller på med en viktig grej” av Sara Hansson
Ur: ”Vi håller på med en viktig grej” av Sara Hansson

>> SERIE Elva är en konstig ålder i en människas liv. Förpubertet och hopplöshet. Att vara sina föräldrars fånge, samtidigt som flyktmöjligheterna börjar öppna sig; man kan i alla fall cykla, springa, sparka nån boll om man törs, rida nån häst om man har råd. Tänka egna tankar. I skolan befinner man sig mitt i ”mellanstadiet”. Det hörs ju på namnet att det svajar.
 

Sara Hanssons nya seriealbum gestaltar känslan så att man minns. Mun full av Nutella, huvudet av dödsskräck och gudfruktig skam. Ett hjärta som värker av längtan och som står öppet för en särskild sorts idoldyrkan.

Berättelsens Sara är varannanveckabarn. Hon älskar sin mamma mer än sin pappa – vilket för läsaren ter sig högst begripligt – och skäms för det. En dag framför Bullen upptäcker hon Spice Girls. Hon knyter upp tröjan så att magen syns, skriver bandnamnet på armen och går till skolan. Pappan och fröken är inte imponerade, men Rebbe dyrkar också kryddflickorna och Sara får äntligen en bästis.
 

Det är så mycket som är fint i den här boken. Omslagets foto av en liten Gerri och en liten Mel på mattan i något vardagsrum, teckningarnas spel mellan detaljer och ödsliga ytor, deras snällvrånga linjer. Den vassa humorn som naglar fa

st förnumstigheten hos föräldrar och lärare, ställer ut den som en ful fluga.

Vi håller på med en viktig grej är en berättelse om att springa rakt ut i mörkret och skrika ”Låt mig säga dig vad jag vill, vad jag verkligen, verkligen vill”. Kommersialismens positiva verkningar.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.