”Primitivt hämnas med bomber”

Reporter: Olle Svenning

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Dominique de Villepin, fransk ex-utrikesminister.
Foto: AP
Dominique de Villepin, fransk ex-utrikesminister.

2003 var Dominique de Villepin fransk utrikesminister. Denne elegante, högutbildade poet var den som i FN fullkomligt strimlade Bush-administrationens argument för att bomba sönder Irak. Frankrike sa nej till bombkriget; det gjorde med tiden också den svenska regeringen.

I dagarna berusas maktens män på nytt av krigshets; sådan hörs inte bara i Europas centrum utan från vår försvarsminister och från socialdemokratiska ledarsidor.

Jag söker mig på nytt till de Villepin. Han talar i Mediapart, en oberoende fransk nättidning. de Villepin håller ett sex minuter långt, flödande, analytiskt anförande: Vi måste kunna höja oss över den primitiva militära logiken, befria oss från de inskränkta hämndbegären. Helt enkelt förstå att terrorismen aldrig kan utrotas av bomber. Vi borde lära oss av de förödande nederlagen för bombstrategin i Afghanistan och Irak. Så kan den före detta utrikesministerns tal sammanfattas.

de Villepin är radikal gaullist. Tyvärr är det inte han utan socialister som styr utrikespolitiken, både i Frankrike och EU.

Publicerad: