Kultur

Av alla jäviga

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Magstarkt att låta Josefsson recensera Lambertz

Yrsa Stenius, journalist. Foto: TT
Yrsa Stenius, journalist. Foto: TT

DEBATT I en nedsablande recension av Göran  Lambertz bok Quickologi i förra veckan hävdade  Dan  Josefsson att författaren lurar läsaren. Enligt Josefsson talar Lambertz inte om att den bevisning mot Quick som han föredrar är avslöjad som bluff av advokat Thomas Olsson och/eller resnings­åklagarna.

Justitierådet Göran Lambertz ägnar en betydande del av sin bok åt att diskutera överåklagare  Björn Ericsons genomgång av bevisningen mot Thomas Quick (numera Sture Bergwall). Ericson är överåklagare vid Riksenheten för polismål (som sedan 1 oktober i fjol är omdöpt om till Särskilda åklagarkammaren) och han ledde den grupp av åklagare vars analys och värdering av nämnda bevisning utmynnade i att målen mot Sture Bergwall lades ned med påföljden att denne frikändes utan att på nytt ställas inför rätta.

Eftersom Göran Lambertz omsorgsfullt redovisar och diskuterar allt detta i sin bok är det omöjligt att förstå hur Dan Josefsson kan påstå att Lambertz luras och undanhåller läsaren fakta om den av  Ericson och sex åklagare underkända bevisningen.

Åsa Linderborg motiverar sitt beslut att låta en i högsta grad jävig Dan Josefsson recensera Lambertz Quickologi med att en i ämnet insatt skribent, som inte redan tagit parti för Josefsson och hans prisbelönta bok om mannen som slutade ljuga, var svår att finna.

Detta är en sanning med modifikation - minst sagt. Men bortsett från det: Att av alla jäviga människor välja just Dan  Josefsson till recensent är rätt magstarkt.

Josefsson är inte bara föremål för stark kritik i Göran  Lambertz bok, som Åsa Linderborg i transparensens namn påpekar. Han och Göran Lambertz är sedan länge antagonister i det infekterade juridiska och  publicistiska mål den aktuella boken avhandlar. I anständighetens namn är Dan Josefsson den sista som ska recensera framställningen.

Apropå bristande anständighet: Så ihärdigt har svenska medier med hjälp av olika storvulna opinionsbildare kallat Göran  Lambertz för ”kliniskt knäpp” och annat synonymt med galenskap, att Dan Josefsson häromveckan drog sig ur en inplanerad debatt om Quickologi med bland andra författaren själv, förebärande att han inte ville debattera med en sinnesförvirrad person. Är detta ändå inte slag under bältet - inte minst på den fria opinionsbildningen?

Yrsa Stenius, författare och journalist. Kulturchef på Aftonbladet 1979 - 1982.

ANNONS

Njut av över 500 000 ljudböcker - prova BookBeat gratis i en månad!

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Lambertz bok om Quick

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lambertz bok om Quick

Yrsa Stenius

Göran Lambertz

Dan Josefsson

Böcker