Rätt att avslöja Julia Caesar

Publicerad 2015-09-02

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Åsa Linderborg om Expressens publicering

Var det rätt av Expressen att publicera namn och bild på pseudonymen Julia Caesar, kvinnan som sprider rasism på högerextrema sajter?

Pressetik är svårt och därför så intressant att fundera över, men fallet Julia Caesar är inte så komplicerat.

Julia Caesar är en viktig makthavare i sin opinionsvärld, bland annat för att hon bygger sin pondus på att hon tidigare arbetat som journalist på Dagens Nyheter.

Hon får också tyngd av att hon citeras gillande och försvaras av opinionsbildare inom den borgerliga offentligheten. Självklart ska hon kunna bli granskad.

Men Julia Caesar sprider inte bara rasism, hon sprider också lögner om andra journalister, journalister som bara använt hela vanliga arbetsmetoder när de granskat vem som låtit sig ta den folkkära pseudonymen för att sprida hat och hets mot människor som inte är ättlingar till Torgny lagman.

När journalisten Niklas Orrenius sökte kontakt med henne, hängde hon ut honom på nätet med namn och telefonnummer, i syfte att tysta honom. Metoden var effektiv, han drabbades genast av dödshot.

Nu har Annika Hamrud avslöjat Julia Caesars rätta identitet. Hon heter Barbro Jöberger och har mycket riktigt en gedigen erfarenhet från mediebranschen.

De som tycker att Jöberger ska få vara i fred eftersom hon är förtidspensionerad elallergiker, förminskar henne som människa. Hon är ju uppenbarligen frisk nog att sprida gift i artikel på artikel, år efter år.

Det var modigt av Annika Hamrud som ”bara” är en frilansare, att rota i fallet och skriva en text. Det var rätt av Expressen att publicera den, och jag är säker på att de ger Hamrud det skydd hon nu dessvärre kan behöva.

Med det sagt hoppas jag att även Barbro Jöberger får vara i fred. Julia Caesar ska bemötas med ord, inget annat.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.