ÅSIKT

När läste du om jobbsuccén bland utrikesfödda?

Petter Larsson har lågt förtroende för medias rapportering om invandrare – den är för negativ

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: MONTAGE
Foto: Mattias Ahlm / SR BILD
Lars Truedson

avPetter Larsson

KULTUR

Var tredje tillfrågad har lågt förtroende för mediernas rapportering om invandring, rapporterar Institutet för Mediestudier via en debattartikel i Dagens Nyheter (29 maj).

Jag är en av dem.

När läste du till exempel om jobbsuccén?

Utrikesfödda i Sverige hade 2014 en sysselsättningsgrad på 67,8 procent, högre än hela EU:s befolkning. Deras barn ligger på fantastiska 86,9 procent. (Källa: Eurostat, EU:s statistikbyrå.)

Det är förstås inte så Medieinstitutet menar. De menar att folk tror att medierna mörkar problemen.

Men faktum är att artikelförfattaren Lars Truedson tar ett steg till och antyder att den skeptiska opinionen har rätt. Han radar insinuanta påståenden om södermalmsjournalister som saknar kontakt med verkligheten, som kanske inte velat ge SD luft under vingarna och som är så humanistiskt ansatta att de skönmålar allt elände invandrarna ställer till med. Nu krävs ”en ny och mer genomgripande diskussion om journalistikens och mediernas förhållningssätt” slår han fast.

Verkligen?

Ska medierna anpassa rapporteringen till andra opinioner också?
De 70 procent som tror att brottsligheten ökar, fastän den minskar? Den befolkning som i snitt tror att andelen muslimer är 17 procent, mot verklighetens fem?

Och vad med de tio procent som tror på chemtrails, de tretton som tror på astrologi, och de sex procent som tror att månlandningen var en bluff?
På intet sätt visar ju denna studie hur medierna faktiskt har rapporterat.
Snarare ska resultatet nog läsas som en propagandaframgång för den radikalhöger som alltid tjatat om de lögnaktiga medierna, på senare år med benägen hjälp av borgerliga opinionsbildare.

För att får svar på hur rapporteringen i själva verket ser ut får man gå till annan forskning. Till exempel Ylva Brunes (2004) Gunilla Hulthéns (2006) avhandlingar – som visar att invandrare påfallande ofta förknippas med problem och negativa nyheter i medierna.

Så sent som förra året gav Medieinstitutet själva ut en studie där man visade att Expressens, Svenska Dagbladets och Dagens Nyheters ledarsidor långt oftare skrivit negativa artiklar om invandring och integration än positiva.

Redaktören för studien hette för övrigt Lars Truedson.