Går det att vara feminist och leka våldtäkt samtidigt?

Kulturhusets försök att debattera BDSM blev en smärtsam övning

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Cissi Wallin, Carl-Michael Edenborg, Saskia Vogel och samtalsledaren Jenny Nordlander.
Cissi Wallin, Carl-Michael Edenborg, Saskia Vogel och samtalsledaren Jenny Nordlander.

Rödrutiga dukar signalerar intim atmosfär på Kulturhusets nya debattscen ”Under Fontänen”. Salen är fullsatt inför tisdagskvällens samtal om erotiska drifter och en praktik som utforskar smärta, skam, dominans och underkastelse – ”BDSM– politik, makt och erotik.”

Saskia Vogels internationellt hyllade debutroman Permission om BDSM-scenen i författarens hemstad Los Angeles har kommit ut på svenska. Vogel är intellektuellt förkovrad och lågmäld. Hon pratar om värmen och respekten för varandras gränser som hon upplever präglar BDSM-gemenskapen.

Carl-Michael Edenborg fyller på med historiska perspektiv. Sexuella praktiker som rep eller smisk har funnits i alla tider men som subkultur och sexualpolitisk rörelse är BDSM samtida med HBTQ-rörelsen.

Och BDSM splittrar feminister.

Många har svårt att hantera frågorna. Går det att vara feminist och leka våldtäkt samtidigt?


Cissi Wallin presenterar sig ironiskt som ”sexnegativ radikalfeminist”. Hon är starkt kritisk till att BDSM beskrivs som en sexuell utopi där samtycke råder. Kvinnor som varit aktiva har hört av sig till henne. De vittnar om övergrepp och självskadebeteende.

Vogel vill inte att man förväxlar våld i sängkammaren med BDSM. Den är en subkultur som leker med de patriarkala rollerna snarare än reproducerar dem. Vogel ger exempel på att utövare kan diskrimineras i vårdnadstvister eller inte vågar vara öppna på arbetsplatser.

”Allt som feminister gör är inte feminism. Att hålla på med BDSM är inte att göra feminism”

Edenborg river ner publikens skrattsalvor med funderingar om att allt i livet gör ont och att hans bild av BDSM är att den är alltför förnuftig, rationell och förhandlad.

Inget av detta biter på Wallin.

Hon vill inte raljera över utövare men tror inte på att de utsätts för förtryck som sexuell minoritet. Män på Tinder skäms inte för att skriva vitt och brett om att de vill slå kvinnor och dra dem i håret. Kvinnor indoktrineras att tända på det. ”Allt som feminister gör är inte feminism. Att hålla på med BDSM är inte att göra feminism”.

Paneldeltagarna ser allt mer alienerade ut. Vogel är öppen med sin läggning. Wallin verkar inte märka hur hon förminskar sin samtalspartner genom att så orubbligt jämställa BDSM med sexuellt våld.

Samtalet faller isär – eller snarare uppstår aldrig på riktigt.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.