Domen borde ge Facebook skrämselhicka

Nu kan vi inte lägre bete oss lika grisigt i grupperna som i våra egna vardagsrum

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR


Det är dags att börja ta ansvar för din svans på sociala medier.

Att kasta ut en brandfackla och sedan luta dig tillbaka medan dina följare sliter folk i stycken är inte längre ok.

Det kanske inte ens är lagligt.

Domen i Eskilstuna tingsrätt mot administratören för gruppen ”Stå upp för Sverige” (tidigare känd som ”Stå upp för Peter Springare”) kommer kanske inte att stoppa all mobbing och hets på nätet men det kan i bästa fall förändra vårt beteende på sociala medier.


Det är inte första gången inlägg i Stå upp för Sverige hamnar i domstol. Tvärtom. Mer än hälften av alla Facebookinlägg som fälls för hets mot folkgrupp publiceras i just Stå upp för Sverige. Det är en skamligt rekord, även för en grupp som dagligen ägnar sig åt att kritisera invandrare, islam och socialdemokrater. Om någon förtjänat titeln ”hatgrupp” är det just Stå upp för Sverige. 

Och det gör tingsrättens beslut än mer rimligt. 

För när inte domar mot enskilda individer stoppar flödet av hat och förakt måste någon i slutändan ta ansvar. 

Frågan är bara vem.


Facebook själva känner sig pressade av att lagstiftarna tröttnat på vilda västern-attityden i sociala medier, och har nyligen dragit igång en offensiv pr-kampanj för att visa hur duktiga de är på att radera olagligt och kränkande innehåll. Anti-porr-robotarna och anti-terror-robotarna jobbar för högvarv och man har anställt många nya moderatorer som ägnar sina arbetsdagar åt att trycka på delete-knappen.

Men Facebook är fortfarande löjligt hemlighetsfulla och insatserna räcker inte på långa vägar. Även om de kanske gläds åt att det nu är användarna och inte de själva som ställs inför rätta, så borde domen ändå ge dem skrämselhicka. Själva anser nämligen Facebook att just grupperna är det viktiga med sajten. Användarna har tröttnat på att dela filmer på varandras väggar och om människor inte längre kan bete sig lika grisigt i grupperna som i sitt eget vardagsrum, försvinner ytterligare ett skäl att vistas där.


Domen är viktig på många sätt. Inte för att varje Facebookadministratör som struntat i att granska de senaste dumheterna i sin släktforskningsgrupp ska kastas i fängelse.

Nej, därför att den uppmuntrar vårt civilkurage. Tack vare tingsrättens beslut kommer fler människor våga anmäla hatiskt innehåll. Med vetskapen om att du kritiserar människor som faktiskt begår lagbrott törs du helt enkelt bråka mer. 

Även polisen, som tidigare agerat handfallet i de flesta fall som rör sociala medier har fått en ny snuttefilt att hålla sig i. När SSU:s styrelse i den pyttelilla halländska orten Hylte på ett fullkomligt skamlöst sätt mobbades offentligt så var det just i Stå upp för Sverige det skedde. Det ledde i princip till ingenting. Av hundratals aggressiva inlägg gick polis och åklagare bara vidare med en enda kommentar. Utredningen har nu pågått ett år. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.