ÅSIKT

Det handlar om instinkt

Zombiekungen George Romero död

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Wikipedia
Den klassiska affischen till Romeros ”Night of the living dead”.
KULTUR

 Jämt när jag och min sambo kliver in på det stora, omåttligt populära köpcentret Emporia hemma i Malmö frågar vi oss varför i helsike vi åkt dit. Då tittar vi på varandra och säger: ”vana, kanske instinkt”. Vi flinar och så kastar vi oss ut bland de andra shoppingzombierna.

Citatet är en fri översättning av en klassisk replik ur George A Romeros film Dawn of the dead från 1978. Där invaderas ett köpcentrum av zombier, och en av de ännu inte smittade huvudpersonerna undrar varför de irrar just dit. Svaret, att det handlar om instinkt, är ju obetalbart kul. Det som blir kvar av något slags mänsklighet när man är en levande död är driften att konsumera i grupp.

Romeros namn är synonymt med zombiefilmen, en subgenre som lever vidare i till exempel succéserien The walking dead. 1968 gjorde han, 28 år gammal, Night of the living dead som är känd för att filmens hjälte, spelad av Duane Jones, är svart. Romero själv hävdade att rollbesättningen aldrig var tänkt som ett inlägg i den amerikanska rasdebatten. Han ville peka på att oavsett vilka groteska samhällsomvälvningar som pågår utanför dörren så ägnar sig människor åt att käbbla om skitsaker.

I Romeros filmer flyger köttslamsorna mot en politisk fond. På tvärs mot gängse dramatiska regler tar han hänsynslöst livet av alla: goda mödrar, karska hjältar, älskande par, alla kan gå åt i ett nafs.

I natt kom nyheten att den smarta, säregna filmskaparen avlidit 77 år gammal. Må hans zombier leva för evigt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Zombie

Film