Fyra poddare som håller kärleken vid liv

Sandra Wejbro lyssnar på duopoddar om dejting

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Folkhälsomyndigheten avråder från nya bekantskaper i sommar, men i det svenska poddlandskapet är dejting och kärlek hetare än någonsin.

Hur det är att vara singel och 40 plus i coronatider ger ”Dejtinghaveriet”, med komikern Karin Adelsköld och journalisten Fredrik Wass, en generös inblick i. Att de har helt olika dejtingerfarenheter, där den ena blir kär omedelbums (Karin) medan den andra har svårt att utveckla djupare känslor överhuvudtaget, ger podden en mysig dynamik.

Problemet med en programidé som bygger på att mjölka poddare på personliga erfarenheter är att stoffet till slut riskerar att sina. Med duons dejtingtempo just nu lär det dröja innan det händer.

Karin Adelsköld gör duopodd om dejting med Fredik Wass.
Karin Adelsköld gör duopodd om dejting med Fredik Wass.


”Bianca och Jonatan gifter dig judiskt” har valt att bygga sin podd runt lyssnarfrågor, men med komikerna Bianca Meyer och Jonatan Unge vid rodret blir svaren sällan de förväntade. Som namnet antyder har den, precis som deras tidigare utmärkta podd ”Unge Meyers lidande”, ett underliggande judiskt tema (den görs i samarbete med Judiska församlingen). För det mesta är kopplingen snarare subtilt kulturell, humoristisk och inte minst neurotisk.

Podduons inbördes relation skildras träffsäkert redan i andra avsnittet. Meyer, som i andra sammanhang beskriver sig som en slarver, erkänner att hon njuter av att för en gångs skull övertrumfas av den snäppet struligare Unge. Han sätter i sin tur fingret på hur deras charmigt säregna anekdoter tenderar att landa:

– Jag ser på dig att du tycker jag är sinnessjuk, att jag är galen och du inte. Sen berättar du din historia och då är det min tur att himla med ögonen. Hur kan vi vara galna respektive väldigt kloka exakt varannan gång?

 

För oss som tröttnat på att relationspoddar tröskar samma gamla ämnen är Meyer och Unge en skänk från ovan. Här diskuteras frågor som hur man pratar med äldre män, att det mest praktiska vore att skaffa barn med en kollega ”man gör bra powerpoints med” och var gränsen mellan sexuell självsäkerhet och blottarbeteende går.

Saker man knappt visste att man faktiskt väldigt gärna ville veta.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.