Kultur

Vad är oddsen att båda banden stöttar Gucci

3x3 kulturtips: Jack Hildén, Cecilia Djurberg och Martin Aagård om vad du ska läsa, se och lyssna på just nu

Av: 

Aftonbladet Kultur

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Väggar i Snösätragränd i Rågsved uppdateras ofta med ny konst. Springbeast är Nordens största gatukonstfestival, med hundratals gatukonstnärer från Skandinavien och Europa som livemålar inför publik.
Väggar i Snösätragränd i Rågsved uppdateras ofta med ny konst. Springbeast är Nordens största gatukonstfestival, med hundratals gatukonstnärer från Skandinavien och Europa som livemålar inför publik.

KULTUR

EUROPAS STÖRSTA GRAFFITI-FESTIVAL

KONST En vacker promenadsträcka från min lägenhet i Rågsved ligger Snösätra industriområde. Dit kan man alltid gå. Även en öde vinterdag finns enorma ytor med nymålad graffiti. Men den 24–26 maj kommer fler människor än vanligt vara där, på Spring Beast Festival. Europas största i sin genre, på 4500 kvadratmeter. (Jack Hildén)

KVINNOR SOM SKAKAR MAKTEN

DOKUMENTÄR Piss-landet USA glimrar till ibland. I Knock down the house (Netflix) skildras hur några kvinnor enbart genom sitt engagemang försöker skaka om makten inför kongressvalet 2018. Störst fokus får den självlysande Alexandria Ocasio-Cortez. En rolig detalj är att hennes gulliga pojkvän porträtteras precis som en flickvän brukar göra – utan namn eller annat syfte än att vara just stöttepelare till den som gör jobbet. (Jack Hildén)

UNGDOM, FYLLA OCH SEX

BOK Tyvärr verkar min inte särskilt originella lockelse till piss-landet USA omöjlig att släcka. Det blir inte bättre av att Eileen Myles Chelsea girls kommer i svensk översättning för första gången sedan den släpptes 1994. Ungdom, fylla, sex – inget som inte skrivits förr, men det vilda språket borde få alla att vilja hoppa in i en bil och åka till Bath, Maine. (Jack Hildén)

LABYRINTISK TRILOGI BLIR TEATER

BOK Jag ser just nu fram emot att få se om ”dödsskriket från ett århundrade av terror” kommer att ”genomborra märg och ben” som utlovat i Ulrich Rasches iscensättning av Ágota Kristófs Den stora skrivboken på Theatertreffen i Berlin. Den som inte läst den labyrintiska trilogin om tvillingpojkarna som försöker överleva i en sjuk krigstillvaro uppmanas att göra det genast. (Cecilia Djurberg)

SERIE SOM SKÄNKER BREXIT-PERSPEKTIV

TV-SERIE Hur hamnade britterna i den skurna Brexit-soppa vi ännu inte sett upplösningen av? Filmen This is England och den uppföljande tv-serien om skinhead- och ska-kulturen i Thatcher-England har några år på nacken, men är värd att se (om) just nu. För perspektivet, kostymerna, det grymma skådespeleriet och de njutbara dialogerna. (Cecilia Djurberg)

DANSLOOPAR TILL BEETHOVEN

DANS Koreografen Örjan Andersson bjuder (fri entré) på nya verket Rondo 28-29 maj i Eric Ericsonhallen. Med dansarna Ida ”Inxi” Holmlund och Anton Borgström samt pianisterna Emma Johansson och John Nalan ska han utforska rondoformen koreografiskt och musikaliskt i loopar till Beethovens sonater. Låter intressant. (Cecilia Djurberg)

EN LITEN OAS I KULTURKRIGET

KULTURHISTORIA I essäboken Trådarna i väven (Norstedts) försöker Maja Hagerman blottlägga hur den svenska kulturhistorien skrivs och varför den ofta kidnappas av rasister och nationalister. Här skrivs ingen på näsan. Hagerman är en eftertänksam oas mitt i det rasande kulturkriget. (Martin Aagård)

MOTGIFT TILL EBBA BUSCH THOR

GUBBSNUSK Nej, det är inte smärtfritt att läsa Jan Myrdals infallsrika och frispråkiga biografi Ett andra anstånd (Norstedts). Men så är det med författare som inte ber om ursäkt. Genom sin blotta existens är Myrdal ett sorts motgift till Ebba Busch Thor-samhället där alla måste vara tandblekta och ingen får ha mössa inomhus. (Martin Aagård)

DÖD POPKULTUR FÖR ENPROCENT-SAMHÄLLET

GUCCI-PUNK Ok. Här skaffar man sig två nya favoritpunkband: Amyl and the Sniffers samt Surfbort. Och sen upptäcker man att BÄGGE dessa underbara band är huvudpersoner i enprocent-lyxmärket Guccis nya reklamkampanj. Vilka är oddsen? Att popkulturen är död har jag konstaterat förut, så det är inte mycket att orda om. Tyvärr är Surfborts Hippie vomit inhaler fortfarande den bästa punklåt som skrivits sedan 1982. (Martin Aagård)

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

3x3 – Kulturen tipsar

3x3 – Kulturen tipsar

Netflix

Ebba Busch