Kultur

Titta, han snackar!

Av: 

Jack Hildén

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Thåström intervjuas i 14 minuter på Youtube

Joakim Thåström intervjuas av Jan Gradvall - endast på Youtube.
Joakim Thåström intervjuas av Jan Gradvall - endast på Youtube.

Det har dykt upp idel anmärkningsvärda texter inför Joakim Thåströms Den morronen (släpps i dag). Eftersom han vägrar göra pr eller ge intervjuer återstår anekdoter på 15 000 tecken om när skribenten sett Thåström på en klubb och nästan skakat hand med honom, eller drömska tillbakablickar som deklarerar hur mycket Ebba Grön, Imperiet och Pimme själv har betytt för respektives karriär.

Mytologiseringen är absurd. Det finns något befriande med det. Nästan ingen konstnär kommer undan med såna manér längre, ingen har råd att dra sig tillbaka och låta folket komma till dem. På rak arm är det Thåström och hans motsvarighet inom poesin, Bruno K Öijer, som faktiskt lyckas.

Efter alla spekulerande artiklar är det lätt att börja undra om Thåström ens finns på riktigt. Då dök intervjuserien med Jan Gradvall upp, enbart publicerad på You­tube. I källarlokalen framträder en trevlig artist som delar med sig precis lagom, och ganska uppriktigt, om sitt skapande. Till stor del framstår det som Gradvalls förtjänst. Intervjutekniken är följsam och inkännande. Senast han intervjuade Thåström var 1983. De är som gamla bekanta som återupptar kontakten över en fika. Thåström verkar uppfatta det som en plikt att åtminstone inte vara avfärdande. Resultatet blir fina och nästintill unika fjorton minuter. Även om en del av mig skulle föredra en variant av Öijers svar när han fick frågan om han gör vardagliga saker, som att handla på Ica:

- Ica? Nej, nej, nej, jag använder inte mat överhuvudtaget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Grön

Joakim Thåström